Zatiahnuté
15°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
Futuristický symbol olympiády pripomína ľudskú DNA
Zdielať na

Futuristický symbol olympiády pripomína ľudskú DNA

Ak si myslíte, že symbolom olympiády je slávny Big Ben, či London Eye, mýlite sa. Vedľa hlavného olympijského štadióna sa týči futuristická veža Orbit. Informoval o tom serever iDnes.cz.

Najvyššia stavba v Británii

"Chceli sme v Londýne zanechať stopu, ktorú nikto nezmaže," povedal Ian Louden zo spoločnosti, ktorá vežu postavila. "Možno, že sa niekomu nebude Orbit páčiť, ale spomeňte si, ako zo začiatku ľudia nenávideli Eiffelovu vežu a dnes sa na ňu chodia ľudia pozerať z celého sveta," dodal. 

Veža je vyššia než Big Ben či Nelsonov pamätník. Má výšku 114, 5 metra a tým sa stala najvyššou statickou stavbou Veľkej Británie. Jedine výhliadkové kabínky London Eye sa pri stúpaní dostanú vyššie. Stála asi 20 miliónov libier a je takmer celá z ocele.

K vrcholu vedie 455 schodov

"Stavba má dve výhliadkové poschodia s reštauráciou," pokračuje Ian Louden. "Počas jedného dňa ju môže navštíviť 5 tisíc ľudí. Dva výťahy odnesú za hodinu 500 ľudí a kto má guráž, môže výjsť hore pešo po 455 schodoch," hovorí podľa servera iDnes.cz Louden.

Stavba pripomína futuristickým exteriérom ľudskú DNA. Zložité útvary na trupe stavby symbolizujú olympijské kruhy, je ich až 7.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

SITA

Súvisiace články