Oblačno
25°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Phelps na 200 m vrátil Lochtemu prehru z polohovky
Zdielať na

Phelps na 200 m vrátil Lochtemu prehru z polohovky

Zdroj: TASR

Michael Phelps vrátil Ryanovi Lochtemu prehru z dlhej polohovky, keď v stredajšom finále krauliarskej dvojstovky na americkej olympijskej kvalifikácii v Omahe zdolal svojho veľkého súpera o päť stotín sekundy časom 1:45,70 s.

Úradujúci olympijský víťaz a bývalý svetový rekordér v tejto disciplíne od prvej obrátky viedol a prvý bol aj v cieli, čím sa Lochtemu revanšoval tiež za prehru na vlaňajšom svetovom šampionáte v Šanghaji. Obaja si vybojovali miestenky na olympijské hry a v Londýne sa môže zopakovať ich skvelý súboj. Phelps a Lochte postúpili do finále z toho istého utorkového semifinále, v ktorom bol majster sveta rýchlejší o dve stotiny sekundy. Štrnásťnásobný olympijský víťaz Phelps priznal, že v stredu zmenil taktiku.

"Pozrel som si záznam zo semifinále a najmä moje obrátky. Zdalo sa mi, že pri nich príliš silno udieram do steny, preto som sa tentoraz snažil dať do toho viac rýchlosti," povedal Phelps. Lochte nedal najavo sklamanie: "Milujem takéto preteky a najmä tie, v ktorých plávam proti Phelpsovi. Mohol by som mať náskok hoci aj celý bazén, on to nevzdá. Jednoducho skvelý pretekár."

Necelú hodinu po vrchole večera nastúpil Phelps na semifinále 200 m motýlik a tretím najlepším časom 1:56,42 min postúpil do štvrtkového finále. Jeho tréner Bob Bowman neskôr oznámil, že Phelps vo štvrtok nenastúpi v rozplavbe na 100 m voľný spôsob, hoci sa s ním počítalo do americkej štafety na 4x100 m.

V ďalších finálových pretekoch si v mužskej znakárskej stovke vyplávali miestenky Matt Grevers a Nick Thoman, prvý menovaný vyhral v tohtoročnom maxime 52,08 s.

Ženy mali na programe finále 100 m znak aj prsia. Znakársku disciplínu ovládla takisto v najlepšom tohtoročnom výkone a zároveň novom americkom rekorde 58,85 stále iba 17-ročná Missy Franklinová, spolu s ňou ide do Londýna aj Rachel Bootsmová. Až tretia - nepostupová pozícia zostala dvojnásobnej olympijskej víťazke na 100 m znak Natalie Coughlinovej. Prekvapenie sa zrodilo na stovke prsia, keď Breeja Larsonová zdolala úradujúcu majsterku sveta Rebeccu Soniovú. Tretia bola svetová rekordérka Jessica Hardyová.