Polojasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Ohlasy Slovákov po výprasku od USA: Máme to stále vlastných rukách
Zdielať na

Ohlasy Slovákov po výprasku od USA: Máme to stále vlastných rukách

KOLÍN NAD RÝNOM / Dva zápasy proti favoritom ukázali, že slovenský hokej momentálne nemôže pomýšľať na štvrťfinále majstrovstiev sveta. Celkové skóre 1:12 v zápasoch s Rusmi a Američanmi je krutou realitou a stále reálne pripomína ešte nezvládnutý boj o záchranu.

"Chceli sme hrať proti Američanom otvorený hokej, ale ich hráči len na to čakali. Predviedli brejky a ukázali, že majú v tíme úroveň z NHL," skonštatoval útočník slovenského tímu Libor Hudáček.

Na otázku, či bol v nedeľu popoludní v Lanxess Arene moment, keď sa Slováci reálne mohli pokúsiť o obrat v stretnutí, krídelník švédskeho Örebra odpovedal: "Keď sme dali gól na 1:2, prebehlo nám v hlavách - dajme teraz aj druhý! Mali sme aj šance, útočili sme a mohli vyrovnať. Potom sme však prepadli, vyšachovali nás a do prázdnej bránky dali z ich pohľadu na 3:1. Neskôr prišiel tečovaný štvrtý gól od ´Čaja´ a potom to už mali tí chlapci jednoduché."

Zverenci Zdena Cígera majú v A-skupine naďalej na konte iba 4 body. Ak chcú mať istotu zotrvania v elitnej kategórii MS, musia zabodovať v záverečnom svojom vystúpení v utorok od 12.15 h proti Švédom. Pomôcť im môžu aj Dáni, ak získajú bod v pondelkovom súboji proti Talianom, prípadne ešte v nedeľu večer proti Švédom. "Švédi? Máme možnosť, aby sme im to znepríjemnili a vzali im aspoň bod. Máme to stále vo vlastných rukách, ale dúfam, že nám pomôžu aj Dáni," dodal Libor Hudáček.

Stále rovnaké chyby

Len veľmi ťažko hľadali slovenskí hokejoví reprezentanti slová po nedeľňajšej popoludňajšej prehre s výberom USA 1:6 na 81. majstrovstvách sveta v Nemecku a Francúzsku. Slováci majú za sebou náročný, no predovšetkým nevydarený víkend. S Rusmi prehrali 0:6 a s Američanmi 1:6. Definitívne prišli o možnosť postúpiť do štvrťfinále, no horšie je, že nie nereálny je zostup do A-skupiny I. divízie MS.

Stalo by sa tak premiérovo v histórii samostatnosti od roku 1996, keď sa tím SR prvýkrát predstavil medzi elitou. "Uvidíme, ako dopadnú zápasy Dánska, ale na to sa spoliehať nemôžeme. Bodov sme mali uhrať viac. Máme ešte jeden duel pred sebou, aby nám nejaké body pribudli,“ povedal útočník Andrej Kudrna.

Po dvoch vysokých prehrách nenachádzal slová ani skúsený obranca Michal Sersen. „Neviem, čo povedať na tento zápas, ani vysvetliť si to, čo sa udialo. Cez prestávky sme si niečo hovorili, ale nepomohlo to,“ poznamenal. Jeho klubový spoluhráč zo Slovana Bratislava, útočník Andrej Šťastný, doplnil: "Je pred nami ešte jeden zápas a stále to máme vo svojich rukách. Uvidíme, ako to dopadne."

"Ťažko sa hodnotí zápas s Američanmi. Za stavu 2:0, keď sme strelili gól, tak sme trochu ožili. Začali sme korčuľovať v pásme, utvorili sme si nejaké šance. Potom sme sa 'zbláznili' a chceli sme len útočiť. Namiesto toho, aby sme jednoducho vystrelili, tak sme zbytočne špekulovali a nahrávali si v medzikruží. Oni tam boli silní, nepúšťali nás do pozícií. Proti takémuto súperovi nemôžeme spraviť žiadne chyby. Nemyslím si, že to boli hrúbky, že by šli sami na brankára. My sme stáli piati pred gólmanom a oni si nahrávali. Pred našim brankárom sme boli veľmi mäkkí - a to rozhodlo," myslí si útočník Mário Bližňák.

Tridsaťročného centra po zápase vyhlásili za najlepšieho hráča Slovenska. "Neviem, kto to vyberá. Mne sa nehralo zle. Šance boli, aj v presilovkách. Bohužiaľ, nám to tam nepadá, trápime sa v koncovke,“ pokračoval ďalej Bližňák.

Rodák z Trenčína zhodnotil aj to, v čom bol v sobotu na ľade problém. "Niektoré situácie sme si skomplikovali sami. Namiesto toho, aby sme po mantineli vyhodili puk z pásma, sme to prihrali spoluhráčovi a dostali ho do problémov. Z toho potom vyplynuli tie kolotoče a fauly. Aj v tretej tretine, tam sme už boli frustrovaní. To sa nesmie stávať a už vôbec nie na takomto turnaji proti hráčom z NHL,“ hneval sa Bližňák.

Boli lepší v útoku i v obrane

Nad slovenským tímom sa sťahujú zostupové mračná a na to, aby sa vlastnými silami zachránil v elitnej kategórii, potrebuje v poslednom zápase so Švédskom získať aspoň bod. "Chceli sme uspieť už s Američanmi. Boli hrateľní, ale niektoré veci, ktoré sme v stretnutí spravili, nám to pokazilo a nakoniec sme prehrali 1:6. Piskot fanúšikov chápem, ale na druhej strane nás aj dosť povzbudzovali. Klobúk pred nimi dole, utvorili nám tu domácu atmosféru," pochválil nedeľnú atmosféru v Lanxess aréne Bližňák. Slovensko sa však môže zachrániť už v pondelok, ak Dáni získajú v súboji s Talianmi aspoň bod. "Dúfam, že vyhrajú a všetko bude v 'suchu'. Neviem aký máme v pondelok program a či budeme mať čas pozerať zápas. Asi to však budeme mať všetci pustené,“ dodal na záver Bližňák.

"Skóre 1:12 z posledných dvoch zápasov je naozaj smutné. Musíme sa vzchopiť. Američania nám stále chodili poza chrbát, mali rýchle prechody do útočného pásma. Boli silní aj pred bránkou. Prevýšili nás komplexne na celom ihrisku - boli lepší v útoku i v obrane," povedal defenzívny pilier pražskej Sparty, Martin Gernát. 

"Až do nášho presného zásahu sme hrali celkom dobre. Potom sme sa zase začali 'blázniť', útočiť a 'lietať' po ihrisku. Prestali sme jednoducho vyhadzovať puky a proti mužstvu ako USA nás to stálo ďalšie góly v našej sieti. Napokon ich bolo až šesť," uviedol Gernát. "Už sme na šampionáte odohrali šesť zápasov, ale stále sme sa nepoučili a dostávame rovnaké góly a robíme zbytočné fauly," povzdychol si hokejista draftovaný Edmontonom Oilers v roku 2011 v piatom kole z celkovej 122. pozície.