Oblačno
Bratislava
Rudolf
17.4.2024
Sersen: Našou najsilnejšou stránkou sú brankári a kolektív
Zdielať na

Sersen: Našou najsilnejšou stránkou sú brankári a kolektív

KOLÍN / Súčasťou slovenskej hokejovej reprezentácie na 81. majstrovstvách sveta v nemeckom Kolíne nad Rýnom je aj obranca Michal Sersen. V Nemecku to budú už jeho šieste seniorské MS. Premiéru si odkrútil v roku 2011 v domácom prostredí a v tíme SR nechýbal ani na striebornom svetovom šampionáte v Helsinkách 2012.

Tridsaťjedenročný zadák je vo výbere Zdena Cígera najskúsenejší hráč, ako jediný má na svojom konte už trojciferný počet štartov v národnom tíme. Sersen má za sebou zaujímavú sezónu. “Jej začiatok bol náročný, pretože prvú polovicu ročníka som pre zranenie sledoval z hľadiska a nebolo to nič príjemné. Potom som však konečne naskočil do rozbehnutého vlaku. Slovanu sa po Vianociach začalo dariť a víťazili sme. Napokon sa nám nevydarila stíhacia jazda o play-off KHL. Preto som sa rozhodol predĺžiť si sezónu v Banskej Bystrici, keďže tých zápasov som nemal až tak veľa. Napokon sme získali titul a je to príjemná skúsenosť,“ rekapituloval gelnický rodák.

Do prípravy reprezentácie pred MS 2017 sa teda zapojil až tesne pred jej koncom ako slovenský šampión. “Už som absolvoval viacero príprav, aj od úplného začiatku. Podľa mňa je lepšie, ak hráč príde až počas apríla po dlhom play-off. Všetci v kabíne sa na šampionát tešíme, veď preto sme tu, aby sme si na ňom zahrali. Príprava je fajn, ale všetko sa začína až prvým duelom na MS,“ pokračoval Sersen.

Svetový šampionát, ktorý okrem Kolína nad Rýnom hostí aj Paríž vo Francúzsku, sa začne už v piatok 5. mája. Na Slovákov čaká prvý duel o deň neskôr, v sobotu o 16.15 h si zmerajú sily s Talianmi. O ďalší deň neskôr potom zverenci Zdena Cígera absolvujú duel proti Lotyšom. "Začiatok bude dôležitý, pretože tam máme súperov, ktorých musíme zdolať, ak chceme myslieť na postup zo skupiny. To by bol pre nás veľmi dobrý výsledok. Nepredbiehajme však, necháme sa prekvapiť,“ poznamenal skúsený bek.

Slovákom sa v príprave príliš nedarilo smerom dopredu, defenzíva na čele s brankármi však zanechala dobrý dojem. "Posledné dva zápasy sme odohrali dobre a môžeme byť spokojní. Mužstvo sa počas prípravy formuje a káder sa mení. Výsledky netreba brať až tak do úvahy. Dôležité bude, ako začneme a ako budeme hrať na MS. Treba veriť a bojovať. Je to šport a je potrebné mať ciele a ambície. Ak do šampionátu vstúpime s métou len sa udržať v elitnej kategórii, tak to nebude správne. Treba si dávať vysoké ciele, no ísť skromne zápas po zápase,“ myslí si Sersen.

Práve brankárov považuje za najsilnejšiu stránku mužstva: "Nemožno zabúdať aj na dobrý kolektív. Potvrdili sme to aj v Nórsku, kde sa domácim minulý piatok podarilo dotiahnuť dvojgólové manko, ale dokázali sme vyhrať. V sobotu to najmä v úvode nebolo z našej strany ideálne, napriek tomu sme dokázali uspieť. Všetko je to o kolektíve a o to sa budeme musieť opierať. Celkovo nám nefungovali presilovky a individuálna činnosť v ofenzíve. Verím. že práve kolektívnou hrou to dokážeme prelomiť.“ Pred prvým súbojom v sobotu proti Taliansku Sersen nabáda: "Ak chceme pomýšľať na dobré umiestnenie, tak musíme tohto súpera zdolať.“

V minulosti reprezentoval Taliansko aj Sersenov spoluhráč z defenzívy Slovana Bratislava v tejto sezóne Nick Plastino. Na MS 2017 sa však nepredstaví. "Jeho manželka je tehotná, takže vopred sa ospravedlnil,“ ozrejmil dôvod absencie kanadského rodáka na šampionáte.