Zatiahnuté
Bratislava
Danica, Dana
16.4.2024
Nemecko sa postaralo o prvé prekvapenie šampionátu
Zdielať na

Nemecko sa postaralo o prvé prekvapenie šampionátu

Zdroj: SITA

KOLÍN NAD RÝNOM / Nemecko ako jeden z usporiadateľov má za sebou úspešný vstup na 81. majstrovstvách sveta v ľadovom hokeji.

V piatkovom dueli si Nemci vo vypredanej Lanxess Arene v Kolíne nad Rýnom poradili v "slovenskej" základnej A-skupine s hráčmi USA tesne 2:1 a pripísali si tri dôležité body do tabuľky. Vedúci gól domácich strelil v 11. min Tobias Rieder.

Tento stav vydržal až do poslednej desaťminútovky: v nej najskôr Riederov klubový spoluhráč z tímu zámorskej NHL Arizona Coyotes Connor Murphy vyrovnal, ale v 54. min v presilovej hre rozhodol o triumfe Nemecka útočník Kolína Haie Patrick Hager. Jedným z dvoch hlavných rozhodcov tohto duelu bol aj Slovák Jozef Kubuš.

Kanadskí hokejisti odštartovali cestu za zlatým hetrikom na majstrovstvách sveta víťazstvom nad Čechmi 4:1 v piatkovom úvodnom vystúpení oboch krajín na šampionáte v Paríži a Kolíne nad Rýnom. Skóre šlágra A-skupiny vo francúzskej metropole otvoril v 7. min útočník Ryan O‘Reilly, na začiatku druhej tretiny pridal gólovú poistku obranca Mike Matheson.

Česi zásluhou Lukáša Radila v presilovej hre v 53. min znížili, ale zakrátko už opäť zaostávali o dva góly, keď sa presadil Tyson Barrie. Jeff Skinner pri záverečnej power-play súpera zvýšil v poslednej minúte na konečných 4:1. Reprezentanti s javorovým listom na prsiach sú opäť najväčší favoriti na titul, zlatí boli vlani v Rusku aj na MS v Česku 2015.