Oblačno
13°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Takto sa mieša palivo pre F1, pozrite sa...
Zdielať na

Takto sa mieša palivo pre F1, pozrite sa...

Faktorov, ktoré ovplyvňujú úspech v F1 je veľa. Dôležitým je palivo. Namiešať ho správne je doslova práca pre alchymistov. Aj tu však rozlišujú poveternostné podmienky, tlak či vlhkosť vzduchu.

Rozhodujúce sú aj poveternostné podmienky

O správny pomer desiatok zložiek, z ktorých sa skladá palivo pre F1 sa stará tím odborníkov v laboratóriách v nemeckom Hamburgu. Palivo, na ktoré sa spolieha líder priebežného poradia Fernando Alonso a jeho tímový kolega Fellipe Massa, musí spĺňať prísne kritériá. A to nie len tie, ktoré predpisuje Medzinárodná Automobilová federácia.

"Pred každými pretekmi diskutujeme o tom, aké palivo by bolo najlepšie pre dané podujatie," povedal manažér pre palivá F1 Richard Karlstetter. Faktorov, ktoré ovplyvňujú pomer zložiek v palive je niekoľko. "Poveternostné podmienky, tlak, vlhkosť vzduchu, ale aj profil trate, sú veľmi odlišné," dodal Karlstetter.

Najprv otestujú, potom nalejú

Na rôznych okruhoch teda Alonso s Masom dostávajú do nádrží aj rôznu náplň. "Vysokorýchlostný okruh potrebuje odlišné palivo, ako ten, na ktorom je veľa zákrut. Tam potrebuje motor akceleráciu z nižších otáčok," tvrdí manažér.

To isté platí aj o palivách a olejoch pre veľké ceny cestných motocyklov. Výsledok práce vedcov sa pri simulácii extrémnych podmienok hneď v Hamburgu otestuje a až potom sa dostane do nádrží hviezd okruhov.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články