Polojasno
12°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Pred 65 rokmi sa narodil majster sveta F1 a playboy James Hunt
Zdielať na

Pred 65 rokmi sa narodil majster sveta F1 a playboy James Hunt

Meno Jamesa Hunta, ktorý sa narodil 29. augusta 1947, dnes niečo hovorí snáď už len fanúšikom formuly 1.

V 70. rokoch bol ale blonďatý elegán Hunt obletovanou celebritou a miláčikom žien, hoci zároveň patril k najlepším jazdcom F1. Do seriálu vstúpil v roku 1973 a o tri roky neskôr sa vo farbách McLarenu radoval z titulu majstra sveta. O šampiónovi rozhodol posledný daždivý závod v Japonsku, z ktorého do tej doby vedúci Niki Lauda odstúpil.

"Toto je príliš nebezpečný závod. A ja už poznám cenu života," vyhlásil vtedy po pár kolách Lauda, ktorý len o pár mesiacov skôr prežil hrôzostrašnú haváriu na Nürburgringu. A James Hunt si vďaka tomu v pokoji dokrúžil na treťom mieste pre potrebné body. Vo formule 1 absolvoval Hunt celkom 93 Veľkých cien, z ktorých desať vyhral a po 23 pretekoch stál na stupňoch víťazov. Po zisku titulu začala jeho kariéra rýchlo upadať. Svojrázny pilot stratil motiváciu a v roku 1979 oznámil svoj ​​odchod zo scény.

Hunt sa síce stal obľúbeným športovým spolukomentátorom, jeho životný štýl presýtený alkoholom a depresiami sa však podpísal pod jeho predčasné úmrtie. Zomrel v júni 1993, keď mal 45 rokoch na infarkt. Život talentovaného pretekára a playboya potom pomaly upadol do zabudnutia, z ktorého by ho mal pomôcť vytiahnuť práve dokončovaný film Rush oscarového režiséra Rona Howarda. V ňom sa budúci rok na plátna kín dostane práve legendárna  sezóna roku 1976.

sita, James Hunt

Súvisiace články