Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
F1: "Blbec" Trulli zostrelil na VC Brazílii "blázna" Sutila
Zdielať na

F1: "Blbec" Trulli zostrelil na VC Brazílii "blázna" Sutila

Jarno Trulli dostal za svoje extempore po kolízii s Adrianom Sutilom pokutu 10 000 USD

Pilot Force India Adrian Sutil odštartoval z vynikajúceho tretieho miesta, no v prvej zákrute sa pred neho dostal Fín Kimi Räikkönen, ten však po niekoľkých sekundách pri útoku na Webbera prišiel o predné krídlo svojho monopostu a musel do boxov. Vzápätí na Sutila, ktorý bol na treťom mieste, tvrdo zaútočil Jarno Trulli na Toyote. Talian sa pokúsil dostať pred Nemca z vonkajšej strany, no Sutil mu nedal dosť priestoru a Trulliho monopost potom, ako sa dostal pravými kolesami na trávu, išiel okamžite do šmyku, zostrelil Sutila, preletel krížom cez trať a skončil v ochrannej bariére. Sutilovmu monopostu sa nedokázal vyhnúť Fernando Alonso, ktorý tiež na túto kolíziu doplatil vyradením. "Mal som dobrý štart, Kimi ma síce v prvej zákrute vonkajškom predbehol, no potom stratil pri súboji s Webberom krídlo a tak som bol opäť tretí," spomínal na prvé kolo v Interlagose Sutil a pokračoval. "O chvíľu som dostal tvrdý náraz do zadnej časti auta a stratil som nad ním kontrolu, keďže Trulli sa ma pokúšal predbehnúť po vonkajšej strane. Bol to skutočne stupídny manéver, nebolo tam nijaké miesto a nemohol som ho vidieť. Na tomto mieste to nemalo cenu skúšať a tak som skončil preteky predčasne v štrku. Jarno bol nahnevaný a vyčítal mi, že som kolíziu zavinil ja. Povedal som mu, že sa mýli, lebo on narazil do mňa. Bolo to presne naopak ako tvrdil a on to musí uznať."

Trulli má však na kolíziu úplne opačný názor. "Som neuveriteľne frustrovaný, lebo v týchto pretekoch som mal na to, aby som sa dostal na stupne víťazov. V prvom kole bol Sutil príliš pomalý, lebo bojoval s Räikkönenom," vysvetľoval situáciu zo svojho pohľadu Trulli a dodal: "Držal sa vnútornej stopy, tak som zaútočil zvonka, no on ma vytláčal viac a viac z dráhy. Nakoniec som sa dostal kolesami na trávnik, stratil som kontrolu nad autom a skončil som na ochrannej bariére. Myslím, že na trati bolo pre nás oboch dosť miesta, aby sme sa dostali do nasledujúcej zákruty."

Traťoví komisári posúdili súboj v rámci pravidiel a nepostretali zaň ani jedného z jazdcov. Trulliho verbálny a gestikulujúci atak na Sutila, potom ako obaja vystúpili zo svojich zdemolovaných monopostov, však nenechali nepovšimnutý a Talianovi naparili pokutu 10 000 USD. "Bol to bežný incident, ktorý nepotreboval ďalšiu dohru," konštatovali stewardi. Jazdec Toyoty však nesúhlasil: "Nemyslím si, že to bol normálny manéver. Bolo to úmyselné a nebezpečné. Hovoril som o tom aj s Alonsom a ten mi tiež potvrdil, že Sutil je úplný blázon."

Súvisiace články