Skoro jasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Čierne skrinky: JAK-42 mal pred štartom poruchu
Zdielať na

Čierne skrinky: JAK-42 mal pred štartom poruchu

Prezident Ruska Dmitrij Medvedev, po tragédii, ktorá nám navždy zobrala obľúbeného a uznávaného Pavla Demitru, rozhodol, že zakročí. Chce sprísniť tréningy a normy pre pilotov a tiež zvýšiť dohľad nad technickým stavom lietadiel. Informácie získané z čiernych skriniek lietadla smrti totiž jasne hovoria, že stroj mal problémy so všetkými troma motormi.

Nielen hokejovými fanúšikmi otriasla tragédia, pri ktorej zahynul hokejový kráľ Pavol Demitra spolu s hráčmi z tímu kontinentálnej ligy Jaroslavľ Lokomotiv. Prežil len jeden hokejista Alexander Galimov.

Prezident Ruska Dmitrij Medvedev už prijal potrebné opatrenia. Rozhodol sprísniť kontroly technického stavu lietadiel, na pilotov zas čakajú tvrdšie tréningy a normy.

Leteckým expertom sa už podarilo z čiernych skriniek získať informácie, ktoré sú k objasneniu tragédie kľúčové. Hovoria o zlom technickom stave všetkých troch motorov, ktoré už pred letom vykazovali poruchu. Včera sa objavili informácie, že za tragédiou môže stáť nekvalitné palivo. Viac o tejto zatiaľ nepotvrdenej príčine si prečítate tu. 

Jak -42 sa zrútil necelú minútu po štarte

Podľa dispečera z letiska sa stroj nemohol odlepiť od vzletovej dráhy. Nenabral dostatočnú rýchlosť, preto vzlietol až z poľa. Pilotovi sa potom nepodarilo nabrať výšku. Krátko po štarte zavadil krídlom o stožiar antény, stroj sa tak natočil ľavým krídlom na bok a začal padať k zemi. O chvíľu neskôr z neho zostali len dva kusy. Jeden z nich dopadol do Volgy a druhý na jej breh.

Osudná zmena. Jaroslavľ mal hrať pôvodne doma!

Lietadlo smrti smerovalo do hlavného mesta Bieloruska Minsk, kde mal klub odohrať prvé stretnutie KHL a to zápas s Dynamom Minsk. Ten sa mal pôvodne hrať na ľade tímu Pavla Demitru. V takom prípade by hokejisti nikam neleteli. Z bezpečnostných dôvodov však zápas preložili do Minska. Jaroslavľ bol totiž odo dňa zápasu dejiskom medzinárodného fóra, nad ktorým má záštitu ruský prezident Dmitrij Medvedev.

Za Paľom Demitrom (†36) smúti celé Slovensko

Mal veľké srdce! Ľudia ho milovali ako talentovaného hokejistu, ale aj ako skvelého človeka. Sviečky smútku za legendárnou hviezdou Pavlom Demitrom horeli na celom Slovensku. Stovky fanúšikov si jeho pamiatku uctilo aj pri zimnom štadióne Ondeja Nepelu v Bratislave. Nikdy naňho nezabudnú ani Trenčania. Svoju kariéru totiž začal práve ako hokejista Dukly Trenčín.

sita

Súvisiace články