Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
VIDEO: Lietadlo s Pavlom Demitrom (†36) spadlo do Volgy!
Zdielať na

VIDEO: Lietadlo s Pavlom Demitrom (†36) spadlo do Volgy!

V Rusku sa zrútilo lietadlo hokejového tímu KHL Lokomotiv Jaroslavľ. Na jeho palube zahynulo podľa agentúry AP 43 ľudí. Medzi hráčov klubu patrí aj náš hokejista Pavol Demitra.

"Na základe telefonickej informácie z Ruského ministerstva pre mimoriadne situácie je na zozname obetí leteckého nešťastia aj slovenský občan, ktorého meno, vzhľadom na to, že nemáme súhlas rodiny, nemôžme zverejniť."

Havárii padlo za obeť 43 pasažierov

Na palube lietadla Jak-42 sa nachádzalo 37 pasažierov a osem členov posádky. Haváriu však prežili len dvaja z nich. Obaja ležia vo veľmi vážnom stave v nemocnici. Podľa agentúry Interfax je jedným z nich člen posádky Alexander Sizov, konkrétne letecký inžinier. Druhým je útočník klubu Alexander Galimov. "Má popáleniny na 80 percentách tela, ale stále žije, člen posádky zase zlomené kosti a masívne popáleniny," informoval Interfax jeden z lekárov nemocnice.

České médiá informujú o tom, že aj všetci českí hráči na palube lietadla zomreli. Ide o Jana Mareka, Jozefa Vašíčka a Karla Rachůnka.

Lietadlo sa rozlomilo na dva kusy

Lietadlo havarovalo blízko letiska pri meste Jaroslavľ, asi 240 kilometrov severovýchodne od Moskvy. Išlo o starší stroj sovietskej výroby Jak-42.

Podľa agentúry RT malo lietadlo smerovať do hlavného mesta Bieloruska Minsk, kde mal klub odohrať prvé stretnutie KHL a to zápas s Dynamom Minsk. Lietadlo sa malo zrútiť kúsok od letiska, krátko po štarte, pričom sa pokúšalo odlepiť zo zeme dvakrát. Zrejme zavadilo o anténu majáku a rozlomilo sa na dva kusy.

Príčina nehody? Samé dohady

Jedna časť ostala na suchu, druhá skončila v rieke Volge. Člen miestnej polície povedal BBC, že po páde zazrel z lietadla šľahať plamene, ktoré mali byť "vyššie ako deväťposchodová budova".

Momentálne stále nie je jasné, čo presne zapríčinilo leteckú katastrofu. Správy z miesta nešťastia sa rôznia. Ruské spravodajské servery uvádzajú že krátko po štarte bolo počuť dva výbuchy a lietadlo po vzlietnutí nenabralo dostatočnú výšku. Časť dopadla do Volgy a časť na jej breh.

Títo hokejisti na zápas nedoleteli

aftonbladet.se

Lokomotiv Jaroslavľ trénoval aj súčasný kouč hokejovej reprezentácie Vladimír Vůjtek získal s klubom v rokoch 2002 a 2003 v ruskej superlige dva tituly. 

Minúta ticha pre obete havárie

Hokejistov Lokomotivu si už minútou ticha uctili aj davy fanúšikov na ruských štadiónoch. Ďalší sa zhromažďujú v Moskve na Červenom námestí blízko Kremľa, aby vzdali poctu hráčom Lokomotivu a ďalším obetiam. V Minsku zase pokladajú kvety pred štadiónom, kde mal tím vo štvrtok hrať. Dospelí muži tu vraj plakali ako malé deti... Niektorí hovoria o tomto dni ako o čiernom dni pre hokej.

CNN, BBC, Interfax - správa obletela svet

Medzi prvými, kto informáciu priniesol bol kanál Russia Today. Na miesto  nehody sa presunula ich reportérka, ktorá o tragédii informovala divákov naživo.

Smutné správy postupne zverejňovali všetky veľké portály ako britský kanál BBC, americká stanica CNN, aj spravodajské portály. Kľúčovým zdrojom nepríjemných informácií bola aj ruská štátna agentúra Interfax.

Stránky niektorých spravodajských serverov nezvládli nápor čitateľov internetu. Vrátane českých a slovenských, niekoľko minút mal problém aj web noviny.sk. Dostať sa na internetovú doménu klubu Jaroslavľ bolo doslova nemožné...

Demitra sa rozplakal, Slovensko-Dánsko

facebook

khl.ru

Súvisiace články