Polojasno
22°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Dispečer o tragédii: Lietadlo sa odlepilo od zeme až z poľa
Zdielať na
Hokej

Dispečer o tragédii: Lietadlo sa odlepilo od zeme až z poľa

Pilot lietadla s hokejovým tímom Lokomotiv Jaroslavľ nenabral pri štarte dostatočnú rýchlosť. Od zeme sa mu podarilo odlepiť až z poľa. Informoval o tom server News.ru, ktorému to prezradil letový dispečer. Práve on s pilotom hovoril ako posledný.

Pilot dostal povolenie na štart. Mal sa ohlásiť, keď bude vo výške 200 metrov. To sa, žiaľ, už nestalo. Pred štartom však bolo všetko normálne. "Jak-42 odštartoval o 16:00 moskovského  času. O minútu neskôr havaroval.  Na dráhe poskočil, prešiel ďalších niekoľko desiatok metrov, zišiel vlastne až na pole, kde vzlietol. A v tej sekunde spadol vľavo a havaroval," informaval 38-ročný dispečer Aria Novick.

Jeho slová potvrdili aj dopravní policajti, ktorí stáli na diaľnici blízko letiska. Podľa nich lietadlo vlastne ani nevzlietlo. Tvrdia, že hneď, ako sa odlepilo od zeme havarovalo. Potom už vraj videli len obrovské plamene.

"Stroj sa počas letu triasol, bolo jasné, že niečo nie je v poriadku," povedala BBC ďalšia svedkyňa tragédie Irina Prachová. "Videla som, ako vyťahujú telá na breh, niektoré z nich boli stále pripútané v sedačkách," opisovala obyvateľka Jaroslavľ.

Lietadlo sa po dopade rozlomilo. Polovica skončila v rieke Volge, druhá zostala na jej brehu. Cestoval v ňom celý tím Lokomotívu Jaroslavľ vrátane Pavla Demitru a troch českých hokejistov Jana Marka a Jozefa Vašíčka a Karla Rachůnku. Nikto z nich neprežil. Viac informácii o nehode spolu s celým zoznamom tímu nájdete tu. 

Za hráčom s veľkým srdcom Pavlom Demitrom smúti celé Slovensko. Posledný duel s dvojkrížom na prsiach odohral v máji. V NHL získal trofej najslušnejšieho hráča NHL. Pozrite si jeho profil.

Isifa

Zdielať na

Súvisiace články