Zatiahnuté
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Golonka je podľa Šťastného eštebák, rozhodne súd
Zdielať na

Golonka je podľa Šťastného eštebák, rozhodne súd

BRATISLAVA / Kedysi ich spájala sláva a úspech. Patrili medzi najlepších hokejistov na celom svete. Dnes si už ale hokejové legendy Jozef Golonka a Peter Šťastný nevedia prísť na meno. Ich dlhodobo naštrbené vzťahy dokonca môžu skončiť na súde.

Trestné oznámenie

Celý konflikt vznikol už začiatkom tohto roka priamo na ľadovej ploche. Vtedy Peter Šťastný naznačil, že bol Jozef Golonka komunista a eštebák. Jozefa Golonku sa táto komunikácia natoľko dotkla, že Petrovi Šťastnému hrozí trestným oznámením. "Bola to ujma na mojom mene. Žiadam ospravedlnenie v takom rozsahu, v akom to bolo uverejnené v televízii. Nič menej, nič viac," hovorí hokejová legenda Jozef Golonka.

Na stránke Ústavu pamäti národa je oficiálna databáza, v ktorej si môžete pozrieť v akom vzťahu boli ľudia k Štátnej bezpečnosti. Jozef Golonka je tu evidovaný ako Preverovaná osoba. V praxi to znamená to, že v skutočnosti bol práve on sledovaný. "Táto osoba bola nepriateľom voči režimu a bola proti Štátnej bezpečnosti," vysvetľuje riaditeľ Ústavu pamäti národa Ondrej Krajňák.

Sledovaní športovci

Podľa riaditeľa Ústavu pamäti národa mala v minulosti Štátna bezpečnosť záujem aj o športovcov. O tom, že boli sledovaní pod drobnohľadom svedčia aj zachované materiály. Dôkazom je aj prípad z päťdesiatych rokov československého reprezentačného mužstva na čele s Augustom Bubníkom.

"Bolo na neho vznesené podozrenie zo špionáže, že chce ujsť a chce ostať na západe. Pán Bubník za to, že bol obvinený si odsedel 5 rokov väzenia a 14 rokov dostal ako trest. Spolu s ním bolo odsúdených ďalších 10 hráčov z tohto mužstva,"
dodáva Ondrej Krajňák.

Trestný čin ohovárania

Počas celého dňa sme sa pokúšali skontaktovať aj s Petrom Šťastným, no márne. Vo všeobecnosti však platí, že ak na vás niekto vznesie nepravdivý údaj, ktorý vám poškodí meno, či už na verejnosti, v rodine alebo zamestnaní, môže ísť o trestný čin ohovárania.

"Ten kto sa cíti dotknutý takýmto správaním niekoho iného, môže dať podnet na trestné stíhanie a polícia je povinná tieto skutočnosti preveriť, riešiť a zaoberať sa tým z každého hľadiska dokázania viny," vysvetľuje expertka na trestné právo Lucia Kurilovská. V závažných prípadoch hrozí páchateľovi až 5 rokov väzenia.

Staňte sa fanúšikom spravodajstva TV JOJ na sociálnej sieti TWITTER a vyhrajte!

ISIFA

Súvisiace články