Zatiahnuté
10°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
V Lamači otvorili nový zimný štadión, pokrstil ho Golonka
Zdielať na

V Lamači otvorili nový zimný štadión, pokrstil ho Golonka

Nový zimný štadión s dvoma curlingovými dráhami v pondelok slávnostne otvorili v bratislavskom Lamači. "Ice arenu", ktorá sa nachádza v areáli Súkromnej obchodnej akadémie Liberta na Borinskej ulici, pokrstila vhodením úvodného buly hokejová legenda Jozef Golonka.

Myšlienka postaviť zimný štadión priamo pri škole vznikla v hlave Ľubomíra Slobodu, konateľa spoločnosti ZLL-SPORT, ktorá halu postavila. "V súčasnom systéme organizovania športu nie je vôbec deklarované spojenie so školou. Mnohokrát je športovec dobrý, ale neúspešný v škole. My chceme tento systém odbúrať," pripomenul dnes Sloboda s tým, že firma plánuje prepojiť vzdelávanie so športom, a to od základnej školy až po maturitu. "Chceme tiež umožniť vstup na športoviská všetkým bez rozdielu – mladým, starším, majetným, chudobným, zdravotne postihnutým," dodal.

Bratislavčania mohli ľadovú plochu využívať už od konca minulého roka. Sloboda pripomenul, že za ten čas bola hala často preťažená, lebo korčuliari v Lamači dosiaľ túto možnosť nemali. "Na ľade bolo v sobotu (14.1.) okolo 200 ľudí," dodal Sloboda.

Na slávnostnom otvorení sa zúčastnil aj predseda Bratislavského samosprávneho kraja Pavol Frešo, ktorý pripomenul, že kraj rád podporuje športy, ktoré deti vyťahujú z ulíc. "Do tejto haly plánuje bratislavská župa voziť deti zo škôl nielen z Bratislavy, ale aj zo Záhoria," poznamenal.

Primátor Bratislavy Milan Ftáčnik uviedol, že vznikla hala, ktorú postavil súkromný investor na verejnom pozemku. "Model verejno-súkromného partnerstva je asi tou najlepšou cestou ako pokračovať," poznamenal primátor s tým, že možno raz budeme svedkami, keď okrem HC Slovan, budeme mať aj HC Petržalka či HC Lamač.

Ľadová plocha s rozmermi 56x26 metrov je súčasťou športového komplexu spolu s dvoma curlingovými dráhami a reštauráciou s výhľadom na klzisko. Plocha je chladená najnovšou technológiou, ktorá nie je doposiaľ použitá nikde na Slovensku. Pre hráčov je k dispozícii aj deväť šatní.

Výstavba štadióna stála celkovo tri milióny eur. Pokrstením základného kameňa s ňou začali v novembri 2010, hoci pôvodné plány hovorili o tohtoročnom marci. "Pri výkopových prácach sme narazili na pôdu, ktorá sa ukázala veľmi zradnou pre vytvorenie základovej dosky pod ľadovou plochou," zdôvodnil časový posun Sloboda.

Bratislavčania môžu plochu využívať na verejné korčuľovanie, bezplatné hodiny majú deti z materských či základných škôl, ako aj všetci obyvatelia Lamača. Pre ostatných je vstup jedno euro, pre deti 50 centov.