Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Lietadlo smrti nemalo poruchu! Pilota nútili k odletu...
Zdielať na
Hokej

Lietadlo smrti nemalo poruchu! Pilota nútili k odletu...

Šokujúce odhalenie! Za pád lietadla, pri ktorom zahynul celý hokejový tím Lokomotiv Jaroslavľ vrátane Slováka Pavla Demitru (†36) môžu zrejme letoví dispečeri. Práve oni mali nútiť pilota k odletu.

S touto verziou prišiel pilot stíhacieho pluku, ktorý je s oboznámený so všetkými okolnosťami tragédie. Podľa neho musel pilot čo najrýchlejšie opustiť dráhu, keďže na letisku mali pristávať lietadlá s politickými delegáciami.

Pilota mohlo stáť odmietnutie odletu kariéru. Kvôli delegátom bola údajne skrátená aj príletová dráha. Lietadlo tak nestihlo nabrať dostatočnú rýchlosť a výšku. Zavadilo o anténu a zrútilo sa na zem.

Motory boli v poriadku

Podľa oficiálnych zdrojov boli motory v poriadku až do osudného pádu. Ako včera povedala Tatiana Anodinová, predsedníčka Medzištátneho leteckého výboru, vzletová hmotnosť lietadla nepresiahla prípustné hodnoty a ani riadenie nemalo žiadnu poruchu.

"Motory pracovali až do okamihu zrážky zo zemou. Stabilizátory aj vzletové klapky boli nastavené do polohy štart," skonštatovala Anodinová a dodala: "Povely, ktoré by svedčili o poruche lietadla sa na zapisovači doteraz nenašli."

Záhadný pád

Príčiny tragédie, pri ktorej neďaleko letiska Tunošna zahynulo 44 ľudí - 43 na mieste nešťastia a hokejista Alexander Galimov v pondelok na následky popálenín, sú tak stále neznáme.

Technik sa prebral

Jediný človek, ktorý prežil stredajšiu leteckú haváriu v ruskom Jaroslavli, je už pri vedomí. Informoval o tom zdroj z prostredia moskovskej nemocnice, kde je Alexander Sizov hospitalizovaný. Palubný technik sa však podľa slov lekárov stále nachádza vo vážnom, no stabilizovanom stave. Práve k Sizovovi sa upierajú oči ruských vyšetrovateľov, ktorí dúfajú, že im objasní posledné momenty pred haváriou.

Sizov má vážne popáleniny na 15 percentách tela a množstvo závažných zlomenín. Jeho stav je teda oveľa lepší ako ten, v ktorom sa nachádzal druhý zachránený, ruský hokejista Alexander Galimov. Ten mal popáleniny na 90 percentách povrchu tela.

Isifa

Zdielať na

Súvisiace články