Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Najstarší bežecký rekord konečne padol: Českú legendu prekonala fenomenálna Holanďanka
Zdielať na

Najstarší bežecký rekord konečne padol: Českú legendu prekonala fenomenálna Holanďanka

BRATISLAVA / 40 rokov, 11 mesiacov a 12 dní. Tak dlho stála Jarmila Kratochvílová na čele historických tabuliek halovej štvorstovky. Najstarší bežecký rekord však v nedeľu, 19. februára, konečne padol. Českú legendu prekonala fenomenálna Holanďanka. Kratochvílová sa to dozvedela od vlastnej zverenkyne.

"Ja už som jej chcela povedať, aký tréning budeme dnes mať a ona mi len tak povedala: "A vieš to? Vieš to?". A ja hovorím: "Čo?," povedala bývalá atlétka Jarmila Kratochvílová. No predsa to, že Femke Bolová zabehla historický čas 49,26. O 33 stotín prekonala najzaprášenejší rekord bežeckého oválu.

"Čas od času sa môže narodiť výnimočný človek, ktorý môže podávať výnimočné výkony a ona do tej kategórie patrí," dodáva Jarmila Kratochvílová. Vo svete atletiky je až neuveriteľné, že Kratochvílovej rekord vydržal štyri dekády. Nehovoriac o tom, že stále je najlepšia na osemstovke. "Možno keby to bol ten rekord z dráhy na 800 metrov, tak by to bola väčšia bomba. Ale preto tu ten rekord je, aby ho niekto prekonal. Očakávam to každým rokom," povedala Jarmila Kratochvílová. 

Jej maximum z roku 1983 je už legendárne. "Ona bola veľká bojovníčka, veľa trénovala. Mnohí sa čudovali nad tým, ako dokáže zvládať také tréningové dávky," povedal atletický expert a komentátor Alfonz Juck. 

Celú kariéru sa stretávala s jedným podozrením. "Niektoré tie rekordy sa konali v čase, keď ešte neboli rozvinuté tie dopingové kontroly," dodáva Alfonz Juck. Má na to ale jasnú odpoveď. "Už som túto otázku dostávala miliónkrát. Neviem, čo by som k tomu povedala, iba to, že všetci títo ľudia nikdy v živote nevideli moje tréningy," povedala Jarmila Kratochvílová.

Bez jediného dôkazu to vždy ostane iba pri špekuláciách. Meno Jarmila Kratochvílová bude svetom športu rezonovať navždy. S rekordom či bez neho. "Som rada, keď sa pozerám na atletické preteky v televízii a naskakuje tam to meno s tým rekordom. Trošku vás to zahreje pri srdci," dodala Jarmila Kratochvílová. 

Súvisiace články

Najčítanejšie