Jasno
14°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Už mám toho dosť, priznal Sagan. Poslednú Tour si užil, hoci chcel viac
Zdielať na

Už mám toho dosť, priznal Sagan. Poslednú Tour si užil, hoci chcel viac

Zdroj: TASR

PARÍŽ / Slovenský cyklista Peter Sagan má za sebou svoju poslednú Tour de France. Na slávnych pretekoch debutoval v roku 2012 a počas nasledujúcich rokov v nich nazbieral dvanásť etapových triumfov a rekordných sedem zelených dresov pre víťaza bodovacej súťaže. Tentokrát si víťazstvo nepripísal a priznal, že od seba očakával lepšie výkony, no svoju derniéru na francúzskych cestách si užil.

"Konečne sme v Paríži. Som šťastný a rád, že to bola posledná Tour. Som unavený. Prežil som tu dobré chvíle, Tour sú najväčšie a najlepšie preteky na svete, ale už mám toho dosť. Je koniec, ale čo už, život ide ďalej," povedal v cieli pre Eurosport.

Účinkovanie na Tour zakončil po dvanástich rokoch 11. miestom v 21. etape s cieľom na Elyzejských poliach. Neoficiálne majstrovstvá sveta šprintérov sa mu tak nepodarilo vyhrať ani raz v kariére. "Nebol som taký dobrý, ako by som chcel byť, ale z tejto Tour nemám ani zlý pocit. Hodnotím ju dobre. Bezpochyby je to niečo špeciálne vďaka nadšeniu fanúšikov. Jedným z mojich cieľov bolo prísť do Paríža. A to sa mi podarilo," povedal v rozhovore pre španielsky denník Marca.
Najlepšie mu vyšla 11. etapa z Clermontu Ferrandu do Moulins, v ktorej obsadil 8. miesto. Inak sa do Top 10 nedostal. "Myslím si, že to bola najťažšia Tour môjho života, ale aj tak to všetko išlo dobre. Cítiť priazeň ľudí v tejto skvelej atmosfére je samo už niečo výnimočné. Vždy som sa tu cítil milovaný. S Tour to bolo ako milostný príbeh a túto rozlúčku si budem navždy pamätať. Ja som mal kariéru s vrcholmi aj pádmi, no plnú skvelých momentov," uviedol.
Sagan dosiahol prvé víťazstvo na Tour v 2. etape v roku 2012 s cieľom v Seraingu, posledné dvanáste si pripísal na konto v 5. etape v roku 2019. "Je ťažké povedať, aká je najlepšia spomienka. Vyhral som dvanásť etáp a najemotívnejšia bola asi tá prvá. Bola to moja prvá Tour a bol som mladý," uviedol v rozhovore pre Eurosport.
Trojnásobný majster sveta však po Tour nekončí. Už 3. augusta odštartujú spoločné majstrovstvá sveta v cyklistike v Glasgowe, kde by sa chcel predstaviť na viacerých frontoch: "Chcel by som tam ísť na ceste a aj na horskom bicykli. Snažím sa motivovať a pripraviť. Stále máme pred sebou bohatý cyklistický program."
Po svetovom šampionáte by sa mal tridsaťtriročný pretekár venovať už len horskej cyklistike a verí, že si vybojuje miestenku na budúcoročnú olympiádu v Paríži. "Dúfam, že tam budem na horskom bicykli. Medaila je možná, ale dôležité je prísť do cieľa. Verím, že môžem dosiahnuť dobrý výsledok," povedal.
Sagan získal sedem zelených dresov medzi rokmi 2012 a 2019 a prekonal tak rekord legendárneho Nemca Erika Zabela. Mohol ich mať aj viac, no v roku 2020 ho zdolal Ír Sam Bennett a v roku 2017 ho rozhodcovia vylúčili po strete s Britom Markom Cavendishom. Medzinárodná cyklistická únia (UCI) neskôr uznala, že zrážka bola nezavinená. Slovenský pretekár mal zelený dres oblečený dokopy v 130 etapách, čo je tiež rekord a dosiahol 77 umiestnení v najlepšej päťke. V rokoch 2016 a 2018 si štyrikrát obliekol aj žltý dres.

Peter Sagan na Tour de France

  • 44 pódiových umiestnení
  • 12 etapových víťazstiev
  • 7 zelených dresov
  • 130 dní v zelenom drese
  • 4 dni v žltom

Súvisiace články