Jasno
16°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Saganov najlepší výsledok na tohtoročnej Tour: Prvýkrát v elitnej desiatke!
Zdielať na

Saganov najlepší výsledok na tohtoročnej Tour: Prvýkrát v elitnej desiatke!

Zdroj: TASR

MOULINS / Slovenský cyklista Peter Sagan obsadil v stredajšej 11. etape ôsmu priečku, čo je jeho najlepšie umiestnenie na 110. ročníku Tour de France. Z víťazstva sa tešil opäť Belgičan Jasper Philipsen, ktorý zaknihoval už štvrtý triumf. Jazdec stajne Alpecin-Deceuninck ukázal, že v hromadných špurtoch nemá konkurenciu a na 179,8 km dlhej trase z Clermont-Ferrand do Moulins odsunul na druhé miesto Holanďana Dylana Groenewegena (Jayco AlUla). Tretí finišoval Nemec Phil Bauhaus (Bahrajn-Victorious). Na čele celkového poradia sa nič nezmenilo.

Stredajšia trasa mala rovinatý profil, ktorý "kazili" len tri krátke stúpania najnižšej 4. kategórie ďaleko pred cieľom. Bola tak šitá na mieru pre hromadný dojazd a presne to mali v pláne šprintérske tímy, keďže v druhom týždni to bola ich jediná šanca na etapové vavríny. Podľa toho sa odvíjal aj úvod, keď sa od pelotónu dokázali odtrhnúť iba traja cyklisti Andrey Amador (EF Education-EasyPost), Matis Louvel (Arkaa-Samsic) a Saganov kolega z TotalEnergies Daniel Oss.

Trojica na čele dobre spolupracovala, no reálne nemohla ohroziť pelotón. Jej náskok sa vyšplhal najviac na štyri minúty, ale potom výrazne klesal. Na rýchlostnej prémii v Lapeyrouse bol prvý Louvel, špurt pelotónu vyhral Philipsen a vylepšil si postavenie v súťaži o zelený dres. Sagan sa o body neusiloval. Do konca zostávalo niečo vyše 100 km, no pelotón na čele s jazdcami QuickStepu, Jayco-AlUla a Alpecinu-Deceuninck nepoľavoval a náskok trojice o ďalších 30 km takmer zanikol.
O čosi neskôr sa odpojil Louvel, po ňom to vzdal aj Amador a tak 40 km pred páskou zostal na čele už len Oss. Ten svoj boj s veternými mlynmi nevzdával a pomohlo mu aj počasie, keďže nad pretekármi sa zatvorila obloha a v závere sa spustil dážď. Skúsený taliansky domestik tak zostal na čele až do záverečných 14 km, no potom ho už zhltla rozbehnutá masa, v ktorej sa tvrdo bojovalo o pozície pred veľkým finále v Moulins.
Šesť km pred cieľom sa na čele pohyboval aj Sagan, ale bez tímových kolegov. Záver v meste bol technický, pelotón sa natiahol a šprintérske vláčiky sa rozpadli. Záverečný špurt odštartoval Nór Alexander Kristoff z Uno-X, no na jeho zadnom kolese sa vyviezol Groenewegen a spoza neho vyrazil ešte Philipsen. Dvadsaťpäťročný Belgičan predviedol mohutný finiš a súperom nedal šancu. Vyhral tak už štvrtý špurt na tejto Tour, celkovo si pripísal už 33. víťazstvo. Sagan sa zapojil do boja o triumf a nakoniec došpurtoval na ôsmom mieste, doteraz bol najvyššie na trinástej pozícii.
Výsledky 10. etapy (Vulcania - Issoire 167 km): 1. Pello Bilbao (Šp./Bahrain Victorious) 3:52:34, 2. Georg Zimmermann (Nem./Intermarche-Circus–Wanty), 3. Ben O'Connor (Aus./AG2R Citroën Team), 4. Krist Neilands (Lot./Israel–Premier Tech), 5. Jhoan Esteban Chaves Rubio (Kol./UCI WorldTeam EF Education–EasyPost) všetci rovnaký čas, 6. Antonio Pedrero (Šp./Movistar Team) +3 s, 7. Mattias Skjelmose (Dán./Lidl Trek), 8. Michal Kwiatkowski (Poľ./Ineos Grenadiers) obaja +27, 9. Warren Barguil (Fr./Team Arkéa-Samsic) +30, 10. Julian Alaphilippe (Fr./Soudal Quick-Step) +32 ... 130. Peter SAGAN (SR/Total Energies) +20:18 min.
Celkové poradie po 10. etape: 1. Jonas Vingegaard (Dán./Jumbo-Visma) 42:33:13 h, 2. Tadej Pogačar (UAE Team Emirates) +17 s, 3. Jai Hindley (Aus./Bora-Hansgrohe) +2:40 min, 4. Carlos Rodriguez (Šp./Ineos Grenadiers) +4:22, 5. Bilbao +4:34, 6. Adam Yates (V.Brit./SAE Team Emirates) +4:39, 7. Simon Yates (V.Brit./Jayco AlUla) +4:44, 8. Thomas Pidcock (V.Brit./Ineos Grenadiers) +5:26, 9. David Gaudu (Fr./Groupama-FDJ) +6:01, 10. Sepp Kuss (USA/Jumbo-Visma) +6:45 ... 132. SAGAN 2:07:00 h

Bodovacia súťaž: 1. Jasper Philipsen (Belg./Alpecin-Deceuninck) 260 b, 2. Bryan Coquard (Fr./Cofidis) 149, 3. Mads Pedersen (Dán./Lidl-Trek) 143, ..., 34. SAGAN 27
Súťaž vrchárov: 1. Neilson Powless (USA/EF Education-EasyPost) 46 b, 2. Felix Gall (Rak./AG2R Citroen) 28, 3. Tobias Johannessen (Nór./Uno-X Pro Cycling) 26

Súvisiace články