Jasno
10°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Doráňaný Sagan nezložil zbrane, etapu ale nevyhral
Zdielať na

Doráňaný Sagan nezložil zbrane, etapu ale nevyhral

Archívna reportáž

PAU / Rovinatá 18. etapa odštartovala o 14:00 hodine v meste Trie-sur-Baise a po 171 km finišovala v známej destinácii Pau. Mierne zvlnený profil dával šancu Petrovi Saganovi.

V 17. etape pretekov utrpel Sagan pád z bicykla. Skončil v lese a poranil si chrbát. Našťastie neutrpel žiadne zlomeniny.

Jeho zelený dres bol poriadne dotrhaný. Jeho zdravotný stav mu ale dovolil pokračovať v najslávnejších pretekoch.

https://twitter.com/petosagan/status/1022184482907013121

Víťazstva sa vo štvrtok na 18. etape dočkal Francúz Arnaud Démare z tímu Groupama-FDJ. Etapa mala štart v Trie-sur-Baise a mala dĺžku 171 km. Dvadsaťšesťročný Démare si pripísal druhý etapový triumf na "Starej dáme" v kariére.

Po stredajšom páde sa Sagan navzdory papierovým predpokladom zapojil do boja o víťazstvo, ale v úplnom závere už nestačil na najlepších a s vypustenými poslednými metrami skončil na ôsmom mieste.

Sagan vo štvrtok vôbec nešiel na údržbu a do súťaže o zelený dres, ktorý mu už matematicky nemôže nikto vziať, si pripísal ďalších 15 bodov a jeho súčet narástol na 467 bodov. Druhý v tomto poradí Nór Kristoff má 196 bodov. Sagan sa po etaoe obliekol historicky po 102-krát do zeleného dresu určeného pre lídra bodovacej súťaže.

V celkovom poradí sa nič podstatné nezmenilo, keďže favoriti sa na rovine bez problémov ustrážili. Na čele zostal Brit vo farbách Sky Geraint Thomas s náskokom 1:59 min pred Holanďanom Tomom Dumoulinom (Sunweb) a 2:31 min pred obhajcom a štvornásobným šampiónom Christopherom Froomom (Sky).

"Po ťažkých horských etapách bolo náročné nájsť sily na dnešný deň, ale túto etapu sme vzali ako veľkú šancu, ktorú sme aj využili. Som hrdý na seba aj celý tím, ktorý mi k nemu pomohol," uviedol Arnaud Démare v prvom televíznom interview.

Súvisiace články