Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Sagan poriadne šliapol do pedálov, vo finiši ho ale zdolal Kwiatkowski
Zdielať na

Sagan poriadne šliapol do pedálov, vo finiši ho ale zdolal Kwiatkowski

MILÁNO / Poliak Michal Kwiatkowski triumfoval na úvodnej z piatich monumentálnych cyklistických klasík v sezóne Miláno-San Remo (291 km). Jazdec tímu Sky v špurte trojčlennej skupiny tesne zdolal slovenského dvojnásobného majstra sveta Petra Sagana (Bora-Hansgrohe), ktorý vyprovokoval útok na záverečnom stúpaní Poggio 6 km pred cieľom.

Na treťom mieste pri svojom debute na najdlhších pretekoch v kalendári skončil Francúz Julian Alaphilippe z družstva Quick-Step Floors. Dvadsaťsedemročnému Žilinčanovi Petrovi Saganovi na La Primavere, ako sa hovorí prvej veľkej jarnej klasike Miláno-San Remo, opäť ušlo víťazstvo rovnako ako v roku 2013, keď v drese zoskupenia Cannondale v závere tesne nestačil na Nemca Geralda Cioleka.

Sagana nečakal

Špurt pelotónu o štvrté miesto na Miláno-San Remo 2017 vyhral Nór Alexander Kristoff vo farbách Kaťuše-Alpecin, piaty skončil jeden z hlavných favoritov Fernando Gaviria (Quick-Step Floors) z Kolumbie a na šiestej pozícii klasifikovali francúzskeho obhajcu vlaňajšieho prvenstva Arnauda Démara z tímu FDJ.

"Nečakal som, že Sagan zaútočí na Poggiu. Myslel som si, že sa bude finišovať v hromadnom špurte, ale som rád, že som sa dokázal pripojiť k úniku. Sotva dokážem uveriť tomu, že som vyhral," zneli prvé slová víťaza Michala Kwiatkowského, pre ktorého ide o jedno z najväčších víťazstiev v kariére.

Na konte má tiež triumfy na Amstel Gold Race, E3 Harelbeke či Strade Bianche. Je tiež majstrom sveta z roku 2014 zo španielskej Ponferrady. Pre zaujímavosť, na Strade Bianche 2014 a E3 Harelbeke 2016 zvíťazil Kwiatkowski práve pred Petrom Saganom. Poliak sa stal len druhým cyklistom v histórii, ktorému sa v jednej sezóne podarilo vyhrať Strade Bianche aj Miláno-San Remo. Predtým to v roku 2008 dokázal už neaktívny Švajčiar Fabian Cancellara.

Slovenský úradujúci európsky šampión Sagan má zo šestnástich štartov v tomto cyklistickom roku na konte tri víťazstvá (Kuurne-Brusel-Kuurne, 2x etapa na Tirreno-Adriatico), šesťkrát bol druhý a raz tretí.

Súvisiace články