Skoro jasno
14°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Zdeno Chára vstupuje do klubu štyridsiatnikov
Zdielať na

Zdeno Chára vstupuje do klubu štyridsiatnikov

BOSTON / Kapitán Bostonu Bruins Zdeno Chára dnes vstupuje medzi štyridsiatnikov. Rodák z Trenčína má za sebou dlhú cestu, počas ktorej sa dokázal presadiť vďaka tvrdej a usilovnej práci. Od malička bol veľký bojovník, v Trenčíne vysokému obrancovi nepredpovedali hokejovú budúcnosť.

Počas kariéry získal v roku 2009 Stanleyho pohár i Norrisovu trofej pre najlepšieho obrancu NHL, v rokoch 2000 a 2012 bol strieborný na majstrovstvách sveta, v úvode tejto sezóny si zahral vo finále Svetového pohára. 

V NHL je držiteľom rekordu Zápasov hviezd v tvrdosti strely (169,62 km/h) a je aj s 205 cm najvyšší hráč súťaže. Šesťkrát hral v Zápase hviezd NHL, v roku 2012 bol kapitánom mužstva v tejto exhibícii. Trikrát sa dostal do najlepšej šestky sezóny. Čochvíľa prekoná hranicu 600 kanadských bodov.

V Bostone je stále líder na ľade i mimo neho. "Hokej ma baví, kým budem vládať, budem ho hrať," povedal Chára. Zlom v jeho kariére nastal, keď prešiel z Považia do Sparty Praha. Trpezlivo išiel za svojím cieľom, do NHL sa prebil cez farmu New Yorku Islanders. V lige sa rýchlo usadil, neskôr hral za Ottawu a najlepšie roky prežil ako kapitán Bostonu, kam prišiel v roku 2006.

Súvisiace články