Polojasno
24°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Superliga v triatlone: Richard Varga je priebežne druhý
Zdielať na

Superliga v triatlone: Richard Varga je priebežne druhý

HAMILTON ISLAND / Richardovi Vargovi patrí skvelé druhé miesto po prvom dni trojdňových pretekov v rámci nového atraktívneho formátu triatlonovej Super League v austrálskom Hamilton Islande. Varga v tzv. triple mixe pozostávajúcom z troch etáp v rýchlom slede s výrazne skrátenými objemami oproti tradičnými pretekom (300 m plávanie, 6 km na bicykli a 2 km beh) nazbieral 18 bodov, o 2 menej ako aktuálny líder Richard Murray z Juhoafrickej republiky.

Tretia priečka patrí Austrálčanovi Ryanovi Bailiemu, na štvrtom a šiestom mieste sú favorizovaní Španieli - úradujúci majster sveta Mario Mola a päťnásobný svetový šampión Javier Gómez. Až predposledná 22 priečka patrí úradujúcemu a tiež dvojnásobnému olympijskému víťazovi Alistairovi Brownleemu z Veľkej Británie. 

V piatok sa na Hamilton Islande v austrálskom štáte Queensland začalo súťažiť klasickým poradím športov v triatlone, čiže plávanie - cyklistika - beh, a víťazom 1. etapy sa stal Austrálčan Jake Birthwistle. Druhú etapu v poradí beh - cyklistika - plávanie ovládol najlepší plavec medzi triatlonistami Varga a v tretej etape v kombinácii cyklistika - plávanie - beh triumfoval Murray pred Vargom, ktorý zaostal o 13 sekúnd. V súčte piatkových troch etáp sa 28-ročný slovenský reprezentant vyšvihol na druhé miesto.

"Sen sa stal skutočnosťou. Je to neopísateľný pocit. Po mnohých rokoch a tisíckach hodín tréningu som sa konečne ocitol na pódiu," vyznal sa z pocitov Richard Varga na svojom facebookovom profile. K svojmu triumfu v druhej časti triple mixu, ktorá sa končila obľúbeným plávaním, vo videu zverejnenom na oficiálnom webe pretekov superleaguetriathlon.com, poznamenal: "Na začiatku cyklistickej časti som mal kolíziu s Javim Gómezom, musel som si potom dávať pozor pri riadení. Vo vode som však šiel naplno. Vedel som, že je to moja najväčšia zbraň a podarilo sa mi to aj využiť."

V sobotu ráno budú inauguračné pozývacie preteky pre 23 najlepších svetových triatlonistov pokračovať cyklistickou časovkou na 6 km a popoludní na základe rozdielov z časovky sa pretekári predstavia v päťkombinácii plávanie - beh - plávanie - cyklistika - beh. Bude to na rovnakých "šprintérskych" objemoch ako v piatok, teda 300 m vo vode, 6 km na bicykli a 2 km po vlastných. Napokon v nedeľu čaká na aktérov záverečná eliminácia - absolvujú opäť tri super krátke triatlony /300 m - 6 km - 2 km/ s 10-minútovou pauzou. Z prvého do druhého kola postúpi 15 najlepších, z druhého do finálového tretieho kola už len desiatka. Z nej vzíde víťaz pilotného projektu Super League Triathlon.

V hre budú aj zaujímavé finančné čiastky. Víťazná odmena činí 100 000 austrálskych dolárov, druhý v celkovom poradí dostane 50 000 AUD a tretí 25 000 AUD. Za desiate miesto sa bude odmeňovať 2500 AUD. Nezvyčajné trojdňové triatlonové zápolenie vymyslel Austrálčan Chris McCormack, viacnásobný medailista z najvýznamnejších a najťažších svetových triatlonových pretekov a víťaz Havajského Ironmana z rokov 2007 a 2010. 

Výsledky - Triathlon Super League - Hamilton Island (Aus.):

Triple mix - piatok:

1. etapa (plávanie - cyklistika - beh): 1. Jake Birtwistle (Aus.) 21:24 min, 2. Mario Mola (Šp.) +1 s, 3. Richard Murray (JAR) +3,...8. Richard Varga (SR) +21
2. etapa (beh - cyklistika - plávanie): 1. Richard Varga (SR) 22:37 min, 2. Andrea Salvisberg (Švaj.) +1 s, 3. Igor Poľanskij (Rus.) +7
3. etapa (cyklistika - plávanie - beh): 1. Richard Murray (V. Brit.) 22:34 min, 2. Richard Varga (SR) +13, 3. Ryan Bailie (Aus.) +14

Celkové poradie po 1. dni: 1. Richard Murray (V. Brit.) 20 bodov. 2. Richard Varga (SR) 18, 3. Ryan Bailie (Aus.) 16,