Oblačno
16°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Sagan tretí v 1. etape na Eneco Tour, víťazom Groenewegen
Zdielať na

Sagan tretí v 1. etape na Eneco Tour, víťazom Groenewegen

BOLSWARD / Víťazom prvej etapy cyklistických pretekov Eneco Tour sa stal Holanďan Dylan Groenewegen z tímu Lotto NL-Jumbo.

Záver etapy dlhej 184,7 km so štartom aj cieľom v Bolswarde na severe Holandska priniesol podľa predpokladov hromadnú šprintérsku koncovku, v ktorej Slovák Peter Sagan útočil na víťazstvo. Z pomerne chaotického šprintu, v ktorom chýbali viacerí favoriti, líder Tinkoffu napokon vyťažil 3. miesto. Okrem Groenewegena ho predstihol už iba Francúz Nacer Bouhanni z tímu Cofidis. Sagan v posledných metroch predstihol dvojicu silných nórských šprintérov Edvalda Boassona Hagena a Alexandra Kristoffa. Okrem tretieho miesta v etape si Sagan pripísal aj 4 bonifikačné sekundy do celkového hodnotenia pretekov. V utorok čaká na pelotón Eneco Tour netradične krátka individuálna časovka na 9,6 km v Brede.

Čerstvý majster Európy Sagan nikdy predtým na sklonku sezóny nejazdil tieto sedemetapové preteky vedúce krajinami Beneluxu, teraz má však veľkú motiváciu. Chce si prinavrátiť líderskú pozíciu v rebríčku UCI WorldTour, o ktorú ho po víťaznej Vuelte pripravil kolumbijský vrchár Nairo Quintana. Pre Sagana poslali organizátori Eneco Tour súkromné lietadlo, ktoré ho ešte v nedeľu večer dopravilo z dejiska ME Plumelca v západnom Francúzsku až na sever Holandska.

V úniku dňa boli Matteo Bono (Lampre - Merida), Laurens De Vreese (Astana Pro Team), Bert van Lerberghe (Topsport Vlaanderen - Baloise), Brian van Goethem (Roompot - Oranje Peloton) a Frederik Backaert (Wanty - Groupe Gobert) a ešte 30 km pred cieľom mali náskok 2:15 min. To už boli cyklisti na dvoch 17 km dlhých okruhoch v Bolswarde, ktoré museli absolvovať v závere etapy. Dvadsať kilometrov pred cieľom prišla atrakcia, tzv. Zlatý kilometer s troma šprintami v rozpätí 1000 m, za ktoré mohol víťaz všetkých troch získať až 9 bonifikačných sekúnd. Takmer sa to podarilo Belgičanovi Backaertovi, ktorý unikol svojím kolegom v úniku viac než 500 m pred prvým bonifikačným prejazdom a napokon vyhral dva z troch, čiže si pripísal 6 sekúnd k dobru. Náskok skupinky vpredu sa postupne zmenšoval a 10 km pred cieľovou páskou bol len 25 sekúnd. Podľa očakávania sa v technicky jednoduchšom závere po rovine schyľovalo k šprintérskemu dojazdu. Pätica vpredu napokon vydržala ešte ďalších 7 km, ale potom už zvesila nohy. V chaotickom závere sa dopredu nedostali viacerí favoriti a napokon mal najlepšie nohy Dylan Groenewegen jazdiaci v drese holandského šampióna.

Súvisiace články