Oblačno
14°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Fenomén! Sagan skvelým záverom majstrom Európy
Zdielať na

Fenomén! Sagan skvelým záverom majstrom Európy

PLUMELEC / Peter Sagan do svojej rozrastajúcej sa zbierky cenných triumfov pridal víťazstvo na majstrovstvách Európy.

Sagan ovládol šprintérsku koncovku do mierneho kopca v nedeľňajších pretekoch s hromadným štartom vo francúzskom Plumelci. Na trati dlhej 236,3 km dosiahol slovenský rýchlik výsledný čas 5:34:23 h. Druhý skončil v rovnakom čase Francúz Julian Alaphilippe a na treťom Španiel Daniel Moreno.


Úradujúci majster sveta Peter Sagan aj v tomto roku nazbieral niekoľko pozoruhodných úspechov. Na jar sa stal víťazom prestížnej belgickej klasiky Okolo Flámska, neskôr na Tour de France vyhral tri etapy a po piaty raz získal zelený dres určený pre víťaza bodovacej súťaže. Na olympijských hrách v Riu de Janeiro na chvíľku presedlal k horským bicyklom (až 35. miesto po dvoch defektoch), ale pred vyše týždňom ovládol tentoraz kanadskú Grand Prix Cycliste de Québec.

V premiére súťaže mužskej elite na majstrovstvách Európy sa predstavila početná slovenská zostava v zložení Peter a Juraj Saganovci, Michael Kolář (všetci Tinkoff), Marek Čanecký (Amplatz-BMC), Martin Mahďar a Patrik Tybor (obaja Dukla Banská Bystrica). Majstrovské preteky v Bretónsku mali solídne obsadenie, hoci viaceré esá svetovej cyklistiky chýbali. Okrem úradujúceho svetového šampióna z vlaňajšieho Richmondu Petra Sagana preteky absolvovali aj traja ďalší majstri sveta Poliak Michal Kwiatkowski (2014), Portugalčan Rui Costa (2013) a Belgičan Philippe Gilbert (2012). Nechýbal ani víťaz Vuelty 2015 Talian Fabio Aru, šampión Európskych hier v Baku 2015 Španiel Luis León Sánchez.

V pretekoch, ktoré sa jazdili na okruhoch v Plumelci a jeho okolí, sa zrodilo niekoľko viac či menejčlenných únikov, ale pri zvonení do posledného 13,7 km dlhého okruhu bol pelotón pohromade. Potom však zaútočil Talian Moreno Moser s klubovou príslušnostou ku Cannondalu-Drapac a utvoril si náskok niekoľkých stoviek metrov, 10 km pred cieľom to už bolo 20 sekúnd. Moser nepoľavoval v úsilí a 6 km pred páskou bol jeho náskok už polminútový. Za ním však favoriti na čele s Petrom Saganom a Poliakmi zvýšili úsilie a 2 km pred cieľom už mali na dohľad Mosera. Na záverečnom kopci Cadoudal s dĺžkou 1,7 km a priemerným sklonom 6,2% mal Talian k dobru už len 10 sekúnd. Potom zaútočili Švajčiar Mathias Frank a Talian Davide Villella a 1 km pred koncom sa únik Mosera skončil. Záverečných 300 m pred cieľom Sagan už z dobre pripravenej pozícii vyrazil dopredu ako šíp a nedal šancu konkurencii.

Výsledky - ME v cestnej cyklistike - Plumelec (Fr.):

Elite muži (236,3 km): 1. Peter Sagan (SR) 5:34:23 h, 2. Julian Alaphilippe (Fr.), 3. Daniel Moreno (Šp.), 4. Samuel Dumoulin (Fr.), 5. Petr Vakoč (ČR), 6. Rui Costa (Portug.) - všetci rovnaký čas ako víťaz

Súvisiace články

Najčítanejšie