Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Froome bežal do cieľa bez bicykla, napokon zostal v žltom
Zdielať na

Froome bežal do cieľa bez bicykla, napokon zostal v žltom

CHALET REYNARD / Malo ísť o typickú vrchársku cyklistickú etapu, v ktorej zvíťazí jazdec z úniku a vzadu sa uskutoční súboj favoritov o cenné sekundy.

Napokon sa v závere štvrtkovej 12. etapy na najslávnejších pretekoch na svete Tour de France z Montpellieru na Mont Ventoux odohrala málo vídaná dráma, akú cyklistický svet na takomto fóre dlho nezažil.

Do cieľa na Chalet Reynard zostával možno jeden kilometer, Richie Porte viedol skupinu troch jazdcov, za ním bol líder pretekov Christopher Froome a Bauke Mollema. Prvý menovaný vzápätí vrazil do neutrálnej mechanickej motorky a všetci traja spadli. Porte a Mollema sa pozviechali a pokračovali, ale obhajca vlaňajšieho triumfu Froome zistil, že má nepojazdný bicykel a začal utekať hore kopcom do cieľa.

"To bolo teda finále. V poslednom kilometri motorka zrazu náhle pred nami zabrzdila a Richie, Bauke a ja sme do nej narazili. Ďalšia motorka za mnou prešla cez môj bicykel a zlomila ho. Povedal som si: 'Nemám žiadny bicykel'. Navyše som vedel, že naše mechanické vozidlo je päť minút za nami, tak som sa rozbehol hore kopcom," cituje Frooma server Cyclingnews.

V cieli mal dvojnásobný víťaz Tour de France pôvodne manko viac ako šesť a pol minúty, priebežne klesol z prvého na šieste miesto a novým lídrom 103. ročníka Tour bol zrazu Adam Yates. Napokon rozhodcovia Froomovi pripísali rovnaký odstup, aký nabral desiaty Mollema (5:05 min) a Brit si udržal žltý dres vedúceho jazdca pretekov. Pred Yatesom vedie o 47 sekúnd, tretí Mollema má manko 56 sekúnd. "Mám veľkú radosť z verdiktu komisárov. Podľa mňa ide o správne rozhodnutie, ďakujem im za to," dodal Christopher Froome.

Skrátenú štvrtkovú etapu na výročie dobytia Bastily ovládol Belgičan Thomas de Gendt, keď v trojčlennej skupine z pôvodného úniku zdolal krajana Serga Pauwelsa a Španiela Daniela Navarra. Peter Sagan skončil na 142. mieste s mankom 28 minút. V piatok je na Tour de France na programe individuálna časovka na 37,5 km.