Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Soňa
28.3.2024
De Gendt víťazom 12. etapy, Froome prišiel o bicykel
Zdielať na

De Gendt víťazom 12. etapy, Froome prišiel o bicykel

CHALET REYNARD / Belgický cyklista Thomas de Gendt sa stal víťazom štvrtkovej 12. etapy na pretekoch Tour de France, ktorá viedla z Montpellieru a po 178 km finišovala šesť kilometrov pod vrcholom legendárneho kopca Mont Ventoux v Chalet Reynard.

Dvadsaťdeväťročný jazdec tímu Lotto Soudal sa presadil v úniku trojčlennej skupiny pred krajanom Sergom Pauwelsom (Dimension Data) a Španielom Danielom Navarrom (Cofidis). Organizátori skrátili dojazd 12. etapy na výročie dobytia Bastily pre hrozbu silného vetra, ktorý mal na vrchole Mont Ventoux dosahovať rýchlosť až 100 km/h. V deň národného sviatku vo Francúzsku sa opäť nepodarilo triumfovať domácemu cyklistovi, naposledy to dokázal David Moncoutié z tímu Cofidis v roku 2005. De Gendt sa celkovým ziskom 53 bodov stal novým lídrom vrchárskej súťaže.

"Mal som pocit, že dnes musím ísť do úniku. Vedeli sme, že buď sa dopredu dostanú traja jazdci a 20 km pred koncom ich pelotón dostihne, alebo sa vytvorí silná skupina. Moje pocity hovorili, že mám ísť do toho a boli správne. Toto víťazstvo venujem Stigovi Broeckxovi. Myslíme na neho každý deň, dúfame, že sa jeho situácia zlepší. Bojujeme za neho. Zároveň toto víťazstvo hodnotím asi rovnako ako to na Stelviu na Giro d'Italia. Oba triumfy boli pekné. Toto je samozrejme Tour de France, ale Stelvio bolo pre mňa emotívnejšie," povedal De Gendt, citoval ho server Cyclingnews.

Nevídaná dráma sa odohrala v skupine favoritov. Richie Porte nasledovaný Chrisom Froomom a Baukem Mollemom narazil niečo vyše jedného kilometra pred koncom do neutrálnej mechanickej motorky, všetci traja spadli a o chvíľu na to bežal držiteľ žltého dresu bez bicykla do cieľa. Neskôr mu jeho sprievodné vozidlo poskytlo náhradný bicykel, ale nabral veľkú časovú stratu a virtuálne prišiel o vedenie v pretekoch. Rozhodcovia mu napokon pripísali manko 5:05 min, čo znamená, že si udržal žltý dres lídra Tour de France. Froome vedie o 47 sekúnd pred Adamom Yatesom a 56 sekúnd pred Baukem Mollemom. Jeho najväčší "papierový" súper Nairo Quintana opäť stratil nejaké sekundy a momentálne je štvrtý s odstupom 1:01 min.



Štvrtok bol vo Francúzsku národným sviatkom, organizátori na výročie dobytia Bastily nenaplánovali náhodou výstup na ikonický kopec Mont Ventoux. Oslavu však mierne naštrbilo počasie, pre silný vietor sa cieľ presunul z vrcholu o 6 km nižšie do Chalet Reynard. Napriek tomu, že stúpanie po novom meralo len 10 km, jeho priemerný sklon bol o čosi väčší a dosahoval 9 %. Po štarte sa do úniku dostalo 14 jazdcov, neskôr sa zo skupiny odpojil Paul Voss (Bora) pre defekt. Nemec sa začlenil do skupiny štyroch prenasledovateľov. Jazdci v úniku mali po prvých 30 km deväťminútový náskok pred pelotónom, neskôr sa odstup zvýšil až na 18 minút. Pred šprintérskou prémiou sa vďaka vetru pelotón rozdelil, vzadu sa ocitol aj Peter Sagan, ďalej vedúci muž vrchárskej súťaže Thibaut Pinot a tiež Warren Barguil. Rýchlostnú prémiu v Molléges-Gare 81 km pred cieľom napokon ovládol Iljo Keisse pred Bertjanom Lindemanom a Andrém Greipelom.

V pelotóne sa potom zvýšilo tempo, starali sa oň tímy Etixx-QuickStep a Trek-Segafredo. Peter Sagan v zadnej skupine zaostával približne o jednu minútu. Jazdci sa pomaly blížili k prvým stúpaniam, na úvodnej vrchárskej prémii štvrtej kategórie Côte de Gordes (dĺžka 3,3 km, priemerný sklon 4,8 %) bral jediný bod Thomas de Gendt, hneď za ňou nasledoval trojkový kopec Col des Trois Termes (dĺžka 2,5 km, priemerný sklon 7,5 %), na ktorom si dva body pripísal znovu De Gendt. Na cyklistov potom čakala uvoľnenejšia pasáž, no pri pokuse pelotónu stíhať únik spadol na čele jazdiaci Simon Gerrans (Orica-BikeExchange) a za ním aj trojica cyklistov zo Sky, Froome sa pádu vyhol. Tridsať kilometrov pred cieľom mali jazdci v úniku náskok takmer deväť minút. Medzitým sa Peter Sagan dokázal dostať do prednej časti pelotónu, Pinot stále zaostával. Z úniku postupne začínali odpadávať pretekári, 14 km pred cieľom sa dopredu vydal Greipel, očividne však preto, aby pomohol tímovému kolegovi De Gendtovi.

Desať kilometrov pred cieľom sa začalo stúpať na Mont Ventoux, v úniku už v dolných častiach dochádzalo k selekcii, vpredu sa ocitli De Gendt, Serge Pauwels (Dimension Data), Daniel Navarro (Cofidis) a Sylvain Chavanel (Direct Énergie). Najprv stratil kontakt Chavanel, krátko po ňom aj De Gendt. Z pelotónu zaútočil Alejandro Valverde z Movistaru, formácia Sky ho však ďaleko nepustila. Po Valverdem to o chvíľu skúšal aj tímový kolega Nairo Quintana, tiež neúspešne. Medzitým sa k Pauwelsovi a Navarrovi dotiahol De Gendt. Posledný menovaný zaútočil 4 km pred páskou, za ním išiel Pauwels, neskôr sa pridal aj Navarro. Jeden a pol kilometra pred cieľom nastúpil Froome, dokázal to zachytiť len Richie Porte (BMC), dotiahol sa aj Bauke Mollema (Trek), Quintana bol v problémoch. Z trojice v úniku sa z víťazstva napokon tešil De Gendt a stal sa novým lídrom súťaže vrchárov.

V piatok je na Tour de France na programe úvodná z dvojice individuálnych časoviek, 37,5 km medzi Bourg-Saint-Andéol a La Caverne du Point-d'Arc môže poriadne premiešať poradím.

Výsledky - Tour de France 2016:

12. etapa (Montpellier - Mont Ventoux, 178 km): 1. Thomas de Gendt (Belg.) Lotto Soudal 4:31:51 h, 2. Serge Pauwels (Belg.) Dimension Data +2 s, 3. Daniel Navarro (Šp.) Cofidis +14, 4. Stef Clement (Hol.) IAM Cycling, 5. Sylvain Chavanel (Fr.) Direct Énergie - obaja +40, 6. Bert-Jan Lindeman (Hol.) LottoNL-Jumbo +2:52 min,... 10. Bauke Mollema (Hol.) Trek-Segafredo, 11. Christopher Froome (V. Brit.) Sky - obaja +5:05, 12. Adam Yates (V. Brit.) Orica-BikeExchange +5:24,... 18. Nairo Quintana (Kol.) Movistar +5:31,... 142. Peter Sagan (SR) Tinkoff +28:00

Poradie po 12. etape (žltý dres): 1. Christopher Froome (V. Brit.) Sky 57:11:33 h, 2. Adam Yates (V. Brit.) Orica-BikeExchange +47 s, 3. Bauke Mollema (Hol.) Trek-Segafredo +56, 4. Nairo Quintana (Kol.) Movistar +1:01 min, 5. Romain Bardet (Fr.) Ag2r La Mondiale +1:15, 6. Alejandro Valverde (Šp.) Movistar +1:39,... 87. Peter Sagan (SR) Tinkoff +1:37:13 h

Bodovacia súťaž (zelený dres): 1. Peter Sagan (SR) Tinkoff 309 bodov, 2. Mark Cavendish (V. Brit.) Dimension Data 219, 3. Marcel Kittel (Nem.) Etixx-QuickStep 202, 4. Bryan Coquard (Fr.) Direct Énergie 125, 5. Michael Matthews (Aus.) Orica-BikeExchange 124, 6. André Greipel (Nem.) Lotto Soudal 114

Vrchárska súťaž (biely dres s červenými bodmi): 1. Thomas De Gendt (Belg.) Lotto-Soudal 89 bodov, 2. Thibaut Pinot (Fr.) 80, 3. Rafal Majka (Poľ.) Tinkoff 77, 4. Daniel Navarro (Šp.) Cofidis 68, 5. Tom Dumoulin (Hol.) Giant-Alpecin 58, 6. Rui Costa (Portug.) Lampre-Merida 50

Súťaž jazdcov do 25 rokov (biely dres): 1. Adam Yates (V. Brit.) Orica-BikeExchange 57:12:20 h, 2. Louis Meintjes (JAR) Lampre-Merida +1:42 min, 3. Warren Barguil (Fr.) Giant-Alpecin +3:41 min, 4. Emanuel Buchmann (Nem.) Bora-Argon 18 +13:46, 5. Wilco Kelderman (Hol.) LottoNL-Jumbo +25:27, 6. Eduardo Sepúlveda (Arg.) Fortuneo-Vital Concept +37:45