Polojasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Peter Sagan víťazom 2. etapy TdF. Oblečie žltý dres!
Zdielať na

Peter Sagan víťazom 2. etapy TdF. Oblečie žltý dres!

CHERBOURG EN COTENTIN / Slovenský cyklista z tímu Tinkoff Peter Sagan sa stal víťazom 2. etapy na 103. ročníku Tour de France, ktorá štartovala v Saint-Lô a po 183 km vrcholila v Cherbourg-en-Cotentin.

Sagan ukončil trojročné čakanie na víťazstvo na najprestížnejších etapových pretekoch na svete a odmenou za triumf v náročnom klasikárskom závere mu je žltý dres lídra pretekov. Sagan získal piate etapové víťazstvo na Tour de France a celkovo 28. pódiové umiestnenie. Druhý skončil Francúz Julian Alaphilippe z tímu Etixx - QuickStep a tretí bol Španiel Alejandro Valverde z Movistaru. "Som veľmi prekvapený, ale samozrejme, šťastný, že som zvíťazil. Myslel som si, že dvaja jazdci z úniku zostali vpredu a že som teda nevyhral. Veľmi mi pomohol Roman Kreuzuger, ale celý tím bol skvelý. Prvýkrát v kariére sa oblečiem do žltého dresu, bude to prvýkrát v mojej kariére. Som veľmi, veľmi šťastný, že sa mi to podarilo," povedal Peter Sagan v prvej reakcii pre Eurosport.

Prakticky hneď po štarte z pelotónu unikla štvorica Paul Voss, Cesare Benedetti (obaja Bora-Argon 18), Vegard Breen (Fortuneo-Vital Concept) a Jasper Stuyven (Trek-Segafredo), po štyroch kilometroch už mali k dobru 2:20 min. Po 30 km bol náskok kvarteta päťminútový a neskôr, na 69. km, takmer 7 minút. Na rýchlostnej prémii na 107. km bol najlepší Talian Benedetti pred Nemcom Vossom a Nórom Breenon. Peter Sagan špurtoval ako štvrtý z pelotómu a celkovo teda ôsmy, čiže bral 8 bodov. Počas etapy, ktorej podstatná časť sa odohrávala v západnej Normandii v blízkosti mora, robili cyklistom spoločnosť dážď a vietor, ale nezohrávalo to podstatnú úlohu. Svoju dávku smoly si v sobotu evidentne nevyčerpal Španiel Alberto Contador. Jeden z hlavných adeptov na celkový triumf z timu Tinkoff v nedeľu znova spadol. Stalo sa to na 64. km a potom musel doháňať dvojminútové manko na pelotón. Zaujímavosťou je, že opäť si to odnieslo jeho pravé rameno, ktoré si poranil aj v sobotu. "Nie je to ideálny začiatok Tour, keď padnete počas úvodných dvoch etáp. Verím, že je to naposledy počas aktuálneho ročníka. Alberto je však v poriadku. Dúfam, že v záverečnom stúpení nestratí na najlepších príliš veľa," povedal športový riaditeľ Tinkoffu Sean Yates.

Dvadsať kilometrov pred cieľom mali už len traja jazdci vpredu (bez Taliana Benedettiho) stále k dispozícii tri minúty a o ďalších 10 km už pri vstupe do cieľového mesta Cherbourg ešte 2:20 min. Pelotón výrazne zvýšil tempo, lebo bol najvyšší čas, keď chceli silné tímy pomýšľať na zlikvidovanie úniku. Nasledovalo nekategorizované stúpanie Côte d’Octeville, kde zaútočil Stuyven a zostal sám na čele. Vzadu začal dobre pracovať Etixx - Quick-Step s Tonym Martinom a na predných pozíciách už rozskúskovaného pelotónu sa objavil už aj Peter Sagan. Päť kilometrov pred páskou mal Stuyven náskok 1:30 min, ale pred sebou ešte záverečné stúpanie III. kategórie Côte de la Glacerie s priemerom 6,5%, ale maximom 14%. Prémiu získal Stuyven, ale 2 km pred cieľom jeho náskok klesol pod 35 sekúnd. Vtedy sa na čele pelotónu objavilo silné duo Tinkoffu Roman Kreuziger - Peter Sagan. Stuyven bol napokon dostihnutý v poslednom kilometri práve Kreuzigerom so Saganom a slovenský favorit skvele načasovaným záverom získal dôležité víťazstvo, ktoré ho posúva do žltého dresu lídra pretekov.

Výsledky - Tour de France 2016:

2. etapa (Saint-Lô - Cherbourg-en-Cotentin, 183 km): 1. Peter Sagan (SR) Tinkoff 4:20:51 h, 2. Julian Alaphilippe (Fr.) Etixx - QuickStep, 3. Alejandro Valverde (Šp.) Movistar, 4. Daniel Martin (Ír.) Etixx - QuickStep, 5. Michael Matthews (Aus.) Orica GreenEdge, 6. Wilco Kelderman (Hol.) Team LottoNL-Jumbo - všetci rovnaký čas ako víťaz

Poradie po 2. etape: 1. Peter Sagan (SR) Tinkoff 8:34:42 h, 2. Julian Alaphilippe (Fr.) Etixx - QuickStep +8 s, 3. Alejandro Valverde (Šp.) Movistar +10, 4. Warren Barguil (Fr.) Giant-Alpecin +14, 5. Christopher Froome (V. Brit.) Team Sky +14, 6. Greg van Avermaet (Belg.) BMC Racing +14.

Bodovacia súťaž (zelený dres): 1. Peter Sagan (SR) Tinkoff 87 bodov, 2. Mark Cavendish (V. Brit.) Dimension Data 63, 3. Marcel Kittel (Nem.) Etixx-QuickStep 50, 4. André Greipel (Nem.) Lotto Soudal po 29, 5. Julian Alaphilippe (Fr.) Etixx - QuickStep 33, 6. Bryan Coquard (Fr.) Direct Energie 25.