Skoro jasno
22°
Bratislava
Miriama
8.9.2024
Začiatok olympiády sa blíži. Ako prebiehajú prípravy vo svete a na Slovensku?
Zdielať na

Začiatok olympiády sa blíži. Ako prebiehajú prípravy vo svete a na Slovensku?

PARÍŽ/SLOVENSKO / Do olympijských hier v Paríži zostáva už len pár dní. Všetko vypukne už v piatok (26.7.) majestátnym otváracím ceremoniálom. Prvýkrát v histórii sa nebude konať na štadióne. Športovcov prevezú po rieke Seina okolo najslávnejších pamiatok metropoly. Prípravy už finišujú. A do Paríža sa pomaly zbiehajú olympionici z celého sveta, vrátane tých slovenských.

​Japonci si veria na úspech v novej disciplíne

Zatiaľ, čo pochodeň prechádza hradmi i zámkami, výšinami aj nížinami, desať tisícky policajtov sa chystajú do práce. Francúzi si sviatok užívajú. "Kamkoľvek sa pozriete, prípravy idú výborne. Svetlá sú zelené a všetko je na mieste," povedal prezident Medzinárodného olympijského výboru Thomas Bach. Športovci ešte ozlomkrky naháňajú formu. A to i v disciplínach, ktoré u nás považujeme za exotické. Na olympiáde sa vôbec prvýkrát objaví breakdance a Japonci si veria na medaily.

No, ktovie, s akou motiváciou ide na podujatie výprava Severnej Kórey. O nej už tradične vieme iba veľmi málo. A tak si musíme vystačiť s niekoľkými zábermi ich štátnej televízie, nakrútenými na nevyťaženom letisku v Pjongčangu. Bezpečne môžeme povedať, že slovenská olympijská tradícia je výrazne bohatšia.

​Na Gemeri mali vlastné olympijské hry

Gemer žije Olympijskými hrami už od začiatku roka. Olympijský klub, ktorý tu funguje, neustále pripravuje športové aktivity pre všetky vekové kategórie. "Snažili sme sa to niesť v tomto znamení a motivovali sme aj školy, od materských škôl, základné školy a dokonca seniorov," priblížil predseda Olympijského klubu Gemer Juraj Králik. Na Gemeri prebehla tak lyžovačka, hokejový turnaj, ale aj atletika, či olympijské hry pre tých najmenších. Nechýbal slávnostný ceremoniál s uložením vlajky a symbolickou olympijskou pochodňou. "Gemer, Rožňava a toto naše najbližšie okolie žije týmito olympijskými hrami a čakáme tieto olympijské hry," dodal Králik.

​Kajakári z Komárna tentokrát budú len diváci

Komárňanskí kajakári, spomedzi ktorých vyrástlo množstvo olympionikov, si užijú aj tohoročné olympijské hry, aj keď tentoraz len v roli divákov. "Našu náladu to neničí, ideme skoro s pätnásť člennou skupinou na OH na všetky finálové jazdy rýchlostnej kanoistiky, veľmi sa tešíme, budeme fandiť celému športu, aby zotrval dlho na OH," skonštatoval predseda Kajak-kanoe klubu v Komárne Viktor Demin. Od roku 1988 štartovali Komárňania na každej letnej olympiáde, šnúra sa teraz prerušila, ale berú zo sebou aj mladé nádeje. "Bude to silný motivačný faktor aj pre nich do tvrdej driny, ideme zmapovať budúcich súperov," dodal Demin.

​Súťažiaci sa už na olympiádu tešia

Ich kolegovia vodáci, i keď slalomári, si aj zasúťažia. Pri odchode neskrývali nadšenie. "Neskutočne sa teším a už začínajú tie motýliky lietať v bruchu," uviedla reprezentantka SR Zuzana Paňková. "Konečne môžeme vycestovať a pokúšať sa o nejaké dobré výsledky, takže tá atmosféra je super," priblížil reprezentant SR Jakub Grigar. Berú so sebou aj vzácnu návštevu. Marianna Némethová-Krajčírová, s dvoma olympijskými striebrami naša dodnes najúspešnejšia gymnastka, sa na športový vrchol vráti po viac ako päťdesiatich rokoch.

 "No úžasné pocity to sú. Veľmi sa na to tešíme, lebo to bude veľmi zaujímavá olympiáda," povedala bývalá slovenská gymnastka Marianna Némethová-Krajčírová. Olympijské kruhy sú rovnaké po celom svete. Tvarou, počtom, aj farbou. Všetkých 28 slovenských športovcov dúfa, že sa pred tie parížske postaví s medailou na krku. 

Súvisiace články

Najčítanejšie