Zatiahnuté
10°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Zomrel Juraj Okoličány
Zdielať na

Zomrel Juraj Okoličány

Zdroj: SITA

Autorita svetového hokeja

Bývalý vynikajúci rozhodca v spoločnej republike, v začiatkoch samostatného slovenského hokeja viceprezident SZĽH, manažér reprezentačného A-tímu na dvoch ZOH a MS, i nezabudnuteľnej olympijskej kvalifikácii v Sheffielde 1993, svojím pôsobením  a špičkovou odbornosťou už dávno prerástol hranice rodnej domoviny. Bol uznávanou autoritou aj v kontexte svetového hokeja. Vývoj a interpretácia pravidiel svetového hokeja, no predovšetkým ich dôsledné, zásadové, no pritom citlivé a ducha hry rešpektujúce uplatňovanie nesie výrazný rukopis tohto rodáka zo Žiliny (28. 3. 1943), ktorý väčšinu života prežil v Bratislave. V štruktúrach IIHF patril medzi poltucet najrešpektovanejších a uznávaných supervisorov na svete, ktorí pripravujú mužov s píšťalkami na vrcholné svetové podujatia. Nie náhodou jeho štvrťstoročnú kariéru s píšťalkou, z toho dvanásť ako držiteľ rozhodcovskej  licencie IIHF, ocenila Medzinárodná hokejová federácia Zlatým odznakom IIHF.
Ešte vlani v decembri sme s ním upresňovali mnohé detaily z jeho nesmierne plodného športového životopisu. Ten prezrádzal, že 15 rokov pískal vo federálnej lige, z toho 11 sezón bol hodnotený v top rebríčku, bol supervisorom na 11 MS A-kategórie, na dvoch ZOH a 45 svetových šampionátoch nižšieho „levelu“, členom Rozhodcovskej resp. Juniorskej komisie IIHF. Držiteľ trénerskej A-licencie (1970 – 1990) atď. Jurajovi sme vtedy len čiastočne  naznačili dôvod tohto sondovania. O to väčšie bolo jeho prekvapenie prechádzajúce až do dojatia, keď 16. mája 2008 v kanadskom  Québec City počas svetového šampionátu prevzal z rúk prezidenta IIHF Reného Fasela a viceprezidenta Waltera Buscha Cenu Paula Loicqa za špeciálny prínos pre svetový hokej. Ako prvý Slovák v histórii! So soškou hokejistu  v ruke Juraj s pohnutím povedal:  "Je skvelé dostať takúto cenu. Keď som sa to prvýkrát ešte pred Vianocami dozvedel, až ma zamrazilo. Takúto cenu má zatiaľ iba 10 ľudí a ja som jedenásty. Je to naozaj ocenenie ľudí, ktorí pomáhajú hokeju. Je to pre mňa obrovská satisfakcia za to, čo robím, pretože som ocenenie dostal pred veľkým fórom zástupcov hokejového sveta, navyše v deň stého výročia vzniku IIHF a ešte k tomu v Kanade. Nič na svete tento pocit nedokáže vyvážiť," uviedol Juraj Okoličány, ktorý vo svojej ďakovnej reči pred zhromaždeným auditóriom poďakoval svojej rodine a najmä manželke za veľkú podporu.
Žiaľ, bolo to posledné ocenenie Juraja Okoličányho, nielen barda, ale aj starostlivého otca slovenských hokejových rozhodcov. Pri ich formovaní im neodpustil ani najmenšiu chybičku, dokázal však aj rovnako pochváliť, pohladiť slovom. Svojimi obrovskými skúsenosťami ich pripravoval priam otcovsky, aby suverénne prechádzali ohňom ťažkých skúšok na medzinárodnom fóre. Spolu s nimi sa tešil každého dobrého ohlasu na ich výkony, z dobrej reprezentácie hokejového Slovenska.
Česť jeho pamiatke!