Skoro jasno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Z paralympiády priniesli 11 medailí. Dotácie od štátu aj tak pokrivkávajú
Zdielať na

Z paralympiády priniesli 11 medailí. Dotácie od štátu aj tak pokrivkávajú

BRATISLAVA / Financovanie slovenských športovcov nie je najideálnejšie. Málo peňazí, netransparentné rozdeľovanie a neskoré posielanie platieb trápi aj úspešných slovenských paralympionikov, ktorí z olympiády priniesli až 11 vzácnych kovov.

Do 90-tych rokov minulého storočia bolo poslaním športu zabávať ľudí. Neskôr sa z neho stal biznis, v ktorom sa točia desiatky miliónov eur. Avšak na prípravu vrcholových športovcov a úspešných reprezentantov nezostáva toľko peňazí, koľko by si predstavovali.

"Celkovo šport, vrátane paralympijského, je výrazne finančne podhodnotený," povedal Imrich Béreš, predseda nadácie SPV. Väčšinou sa totiž jedná o amatérskych športovcov, ktorí sú odkázaní na pomoc štátu. Získať externé zdroje je najmä pre paralympionikov veľmi náročné a ich úspechy sú podmienené podporou štátu. "Bez tej podpory si fungovanie alebo prípravu predstaviť nevieme," uviedla naša úspešná paralympionička Henrieta Farkašová.

Zlepšenie situácie paralympionikov mal priniesť Zákon o športe, opak je však pravda. "Ide o mladý zákon, ktorý priniesol množstvo aplikačných problémov v praxi," povedala Martina Lubyová, ministerka školstva. Okrem nízkych príspevkov k nim patria aj neskoré platby, ktoré často ohrozujú prípravu športovcov. "Heňa si dokonca musela zobrať aj pôžičky, aby sme tú prípravu dokázali utiahnuť," povedala navádzačka Natália Šubrtová. Úspešní reprezentanti si môžu prilepšiť aspoň na odmenách za medaily.

Pod tlakom našich paralympionikov by mohlo prísť niektorým zmenám. "Mohli by to byť koncepčné systémové zmeny. Možno zvýšenie podielu financovania, možno modely, ktoré výsledky lotérií presúvajú do kapitoly športu, možno veci, ktoré umožňujú investorom investovať do športu," povedala ministerka školstva Martina Lubyová. Zákon o športe je podľa ministerky školstva ešte mladý a práve teraz je čas vychytať jeho muchy a nastaviť ho lepšie nielen pre našich paralympionikov.

Napriek tomu, že peňazí pre športovcov nie je nazvyš, šéf našich paralympionikov navrhuje zrušiť prémie za umiestnenie na vrcholných podujatiach. Namiesto toho by ho potešila istá forma dôchodkového zabezpečenia po ukončení kariéry. "Zavedením tejto športovej renty, môže vzniknúť zaujímavý finančný nástroj,“ dodal Ján Riapoš, predseda SPV. 

Súvisiace články

Najčítanejšie