Polojasno
14°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Paralympionička Farkašová: S navádzačom si musíte sadnúť a budovať si dôveru
Zdielať na

Paralympionička Farkašová: S navádzačom si musíte sadnúť a budovať si dôveru

BRATISLAVA / Lyžiarka Henrieta Farkašová si z paralympiády urobila vlastne zlatú baňu. A narazila tam aj na striebornú žilu. Máme tu jednoducho najúspešnejšiu paralympioničku našej histórie. Spod piatich olympijských kruhov si priviezla 5 medailí. Lyžiarka Henrieta Farkašová a jej navádzačka Natália Šubrtová vysvetlili, ako to počas pretekov vyzerá.

Štyri zlaté a jedna strieborná medaila, k tomu titul najúspešnejšej športovkyne na XII. zimných olympijských hrách v kórejskom Pjongčangu. Napriek tomu slovenská zrakovo znevýhodnená zjazdárka Henrieta Farkašová po svojej poslednej súťaži na svahoch v Čongsone ronila slzy veľké ako hrach a nebolo to od šťastia.

Tridsaťjedenročná rožňavská rodáčka cítila veľkú bolesť z druhého miesta v slalome, pretože sa jej nepodarilo splniť sebou stanovený cieľ - päť zlatých medailí z piatich disciplín, v ktorých štartovala. V prvých štyroch sa jej to podarilo, keď triumfovala v zjazde, super G, superkombinácii aj obrovskom slalome. "To bola tá prvotná emócia zo svojho nepodaného výkonu a pokazeného výkonu. Nie zo zisku striebornej medaile, ale z výkonu samotného. Vedela som, že som neodviedla na tej trati to, čo som chcela a bola som z tej jazdy frustrovaná," povedala o svojich prvotných pocitoch Farkašová. 

Dievča z Rožňavy sa k lyžovaniu dostalo vďaka škole, kde absolvovala v sedemnástich rokoch lyžiarsky výcvik a tento šport ju neuveriteľne uchvátil. So svojou navádzačkou Natáliou Šubrtovou sa stretli pred 10 rokmi, kedy ju oslovil ich bývalý tréner. "Ja lyžujem dlhšie ako Heňa. Lyžujem od svojich troch rokov. U mňa je to lyžovanie späté s celým mojim životom," povedala Šubrtová.

Napriek tomu, že sa Henriete nepodarilo splniť jej stanovený cieľ sa Farkašová stala nielen najúspešnejšou zjazdárkou na ZPH 2018, ale aj najlepšou športovkyňou celého podujatia. To sa v minulosti nepodarilo žiadnemu Slovákovi na olympiáde či paralympiáde. Farkašová získala štyri zlaté a jednu striebornú medailu, druhá v poradí najúspešnejších športovcov na ZPH 2018 bola francúzska zjazdárka v kategórii stojacich so štyrmi zlatými Marie Bochetová.

Ako to prebieha počas pretekov nám dievčatá prezradili v Novinách o 12. 

Takto vyzeral návrat paralympionikov zo ZPH 2018. 

Súvisiace články

Najčítanejšie