Skoro jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Kuzminovej premiéra s novou puškou
Zdielať na

Kuzminovej premiéra s novou puškou

Zdroj: TASR

V nepríjemnom sychravom a veternom počasí bojovali biatlonistky o prvé body v rámci 1. kola Svetového pohára vo švédskom Östersunde. Vo vytrvalostných pretekoch na 15 km bola zo slovenských reprezentantiek najlepšia Anastastia Kuzminová. Skončila ôsma.

Olympijská medailistka z Vancouveru priznala, že dostala poriadna zabrať.

"Prvý okruh sa mi zdal najťažší. Musela som si zvyknúť na mokrý sneh a po tréningoch, ktoré sme tu v Östersunde absolvovali, mi už asi po päťsto metroch začali tuhnúť svaly. Bolo to zvláštne, musela som sa rozbehnúť. V poslednom okruhu som už cítila, že mi už ubúdajú sily, ale zabojovala som najmä v kopcoch. Dala som si záležať na technike a vyberala som si stopu podľa dohody s manželom Danielom."

Vo Švédsku absolvovala súťažnú premiéru s novou puškou. Tá bola urobená na mieru pre ňu. Pred podujatím Svetového pohára ju otestovala na pretekoch vo Fínsku a bola spokojná.

Práve streľba by mala byť  najsilnejšou zbraňou slovenskej biatlonovej jednotky v novej sezóne. No vo štvrtok urobila niekoľko chýb na strelnici. Hneď na prvej položke nechala stáť druhý a tretí terč, potom netrafila ešte dvakrát.

"Na začiatok sezóny to bol solídny výkon, ani so streľbou nemôžem byť celkom nespokojná. Viem, že prvú položku som nezvládla. Začal sa vtedy meniť vietor a asi som príliš rozmýšľala, čo mám urobiť. Z toho vyplynuli tie dve chyby. Chcem sledovať, ako budem ďalej v sezóne zvládať streľbu, či je to naozaj ustálené. Cítim, že ešte mi chýba bežecká rýchlosť," povedala po pretekoch 27-ročná biatlonistka.

Do celkového hodnotenia Svetového pohára si za 8. priečku pripísala prvých 34 bodov.

Suverénnou víťazkou pretekov na 15 km bola 25-ročná Bieloruska Darja Domračevová. Podala nielen vynikajúci bežecký výkon ale aj veľmi dobre strieľala. Na štyroch položkách nezložila iba dva terče. V cieli mala pred striebornou Annou Mariou Nilssonovou zo Švédska vyše minútový náskok. Tretia skončila Nemka Magdalena Neunerová.

Zo Sloveniek sa tešila z bodov aj Janka Gereková. A to desatich za 31. miesto.

Výsledky - vytrvalostné preteky žien na 15 km:
1. Darja Domračevová (Biel.) 47:15,6 min (2 trestné minúty), 2. Anna Maria Nilssonová (Švéd.) +1:08,5 (1) , 3. Magdalena Neunerová (Nem.) +1:41,7 (3), 4. Kaisa Mäkäräinenová (Fín.) +1:57,0 (4), 5. Olena Pidrušná (Ukr.) +2:05,4 (1), 6. Franziska Hildebrandová (Nem.) +2:19,3 (1), ... 8. Anastasia Kuzminová +2:42,1 (4), 31. Janka Gereková +5:50,9 (5), 55. Martina Chrapánová +7:56,3 (3), ... Natália Prekopová (všetky SR) nedokončila