Oblačno
17°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Škandál! Asistent trénera zneužíval chlapcov
Zdielať na

Škandál! Asistent trénera zneužíval chlapcov

Americký univerzitný šport zasiahol veľký sexuálny škandál. Obvineniu zo sexuálneho zneužívania študentov čelí dlhoročný asistent legendárneho trénera tímu amerických futbalistov Pennsylvánskej štátnej univerzity Joa Paterna.

Šesťdesiatsedemročný bývalý koordinátor pre obranné činnosti Gerald "Jerry" Sandusky mal v rokoch 19994 - 2009 zneužiť ôsmich chlapcov, minimálne jedného priamo v priestoroch vysokej školy. Prípad je o to závažnejší, že sú do neho namočení aj vysokí funkcionári univerzitných športových programov v USA. Riaditeľ pre šport Timothy Curley a viceprezident pre financie a obchod Garry Schultz sú obvinení, že o údajných Sanduského zločinoch neinformovali a krivo vypovedali.

Paterno je najúspešnejší tréner univerzitného amerického futbalu, viacero jeho bývalých zverencov dnes žiari v profesionálnej NFL. V kauze nefiguruje medzi podozrivými, naopak, sám mal Curleyho upozorniť na údajný incident v sprchách či šatni, keď sa o ňom dozvedel od jedného svedka.

Sandusky pôsobil na Penn State do roku 1999. V sobotu ho vypočúvala polícia, prepustili ho na kauciu 100-tisíc dolárov. Pred sudcu by sa mal prvý raz postaviť 9. novembra. Vinu popiera. Obžaloba obsahuje okrem iných bodov sedem s nedobrovoľným deviantným sexuálnym stykom klasifikovaným ako zločin prvého stupňa - každý s vrchnou sadzbou 20 rokov odňatia slobody.

Jedna z údajných obetí tvrdí, že ako 11-ročný chlapec sa so Sanduským stretol niekedy v roku 2005 alebo 2006. Asistent trénera ho mal viac ako 20-krát nútiť k orálnemu sexu. "Máme dočinenia so sexuálnym predátorom, ktorý zneužíval svoje postavenie na univerzite k opakovanému lovu na mladých chlapcov," uviedla generálna prokurátorka štátu Pennsylvania Linda Kellyová.

"Chápem, že ľudia sú šokovaní a nahnevaní, ale buďme spravodliví a počkajme si na výsledok súdu," vyzval Paterne.

sita - Joe Paterno