Oblačno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Elitnému džokejovi zakázali bičík, tak vrátil licenciu
Zdielať na

Elitnému džokejovi zakázali bičík, tak vrátil licenciu

Zdroj: worldpress.com

Nové pravidlo na britských dostihoch o tom, koľkokrát môžu džokeji použiť bičík vyvolalo kritiku i poriadne dusno. A čo nikto nečakal - aj predčasný koniec jedného z najúspešnejších jazdcov súčasnosti. Po dvoch, podľa neho nezmyselných trestoch, Richard Hughes vrátil licenciu.

Ír si hneď v prvý deň platnosti nového "dostihového zákona" vyslúžil 5-dňový dištanc. A počas toho istého týždňa za opakovaný prehrešok dostal dokonca dvojnásobok. Došla mu trpezlivosť a konal rázne. Ukončil svoju úspešnú kariéru.

"To akokeby zakázali Messimu používať ľavú nohu. Pripravili ma o moje jazdecké umenie. Radšej skončím, než robiť svoju prácu na 50 percent," rozhorčene okomentoval svoje rozhodnutie elitný džokej a dodal, že sa vráti iba v prípade zmeny predpisu.

V rovinatých dostihoch smú pretekári popohnať koňa bičíkom iba sedemkrát. Navyše v cieľovej rovinke to môže byť maximálne päť úderov.

Na stranu 38-ročného Hughsa sa postavil aj šampión medzi britkými trénermi Richard Hannon, pre ktorého pracoval. "Hughs kone netýra a nikdy to ani nerobil. Keby si to majiteľ šejk Fahád myslel, už by u nás neboli."

Tresty dostali aj ďalší jazdci: Kieren Fox nesmie sadnúť na koňa 15, slávny Kieren Fallon 5 dní.

Spomínaný úspešný tréner Hannon preto nešetril kritikou riadiaceho orgánu britských dostihov: "Je to smiešne. Američania sa na nás budú parádne zabávať, keď prídeme na Breeders Cup a povieme im, že sme si nemohli priviesť vlastného džokeja. A to preto, lebo šesťkrát šľahol penovým bičíkom koňa a dostal dištanc."