Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Mladý Rus Novikov vyhral Okolo Slovenska
Zdielať na

Mladý Rus Novikov vyhral Okolo Slovenska

Rus Nikita Novikov sa stal celkovým víťazom 55. ročníka cyklistických pretekov Okolo Slovenska. Dvadsaťjedenročný jazdec tímu Itera-Kaťuša rozhodol definitívne o najväčšom úspechu vo svojej doterajšej kariére na ceste prvenstvom v sobotňajšej časovke z Čunova do Gabčíkova, ktorá merala 31,9 km.

Do záverečnej 8. etapy nastupoval v pozícii lídra a svoj žltý dres potvrdil najlepším časom 32:43 min. Aj ďalšie dve priečky v časovke obsadili cyklisti tímu Itera-Kaťuša. Druhý skončil s odstupom 14 sekúnd Sergej Firsanov, tretie miesto patrilo Michailovi Antonovovi. Najlepším Slovákom v jazde proti chronometru sa stal Pavol Polievka, ktorého klasifikovali na 10. priečke.

Ani na ďalších dvoch medailových priečkach v celkovom poradí záverečná časovka nič nezmenila. Novikov napokon triumfoval pred Chorvátom Tomislavom Danculovičom zo zoskupenia Loborika Favorit o 1:19 min. Tretí skončil ďalší chorvátsky cyklista Kristjan Durašek s odstupom 2:08 min.

"Veľmi sa teším. Toto je najväčší úspech v mojej kariére medzi profesionálmi. Predchádzajúcich šesť dní pre mňa tvrdo pracovali kolegovia z tímu, teraz som ja sám musel potvrdiť moje kvality," povedal Novikov, ktorý sa stal piatym ruským víťazom Okolo Slovenska. Naposledy vyhral ruský pretekár najväčšie cyklistické podujatie na Slovensku v roku 1989, keď sa presadil Pavel Tonkov. Novikov vtedy ešte nebol na svete.

Za celkové prvenstvo získal Nikita Novikov 40 bodov do rebríčka UCI a na slovenských cestách zarobil sumu 3000 eur.

Najúspešnejším Slovákom sa na 55. ročníku Okolo Slovenska stal Róbert Nagy, ktorý obsadil celkovú 14. priečku. "Škoda, mohol som byť aj v najlepšej desiatke a možno atakovať najlepšiu štvorku, ak by vo štvrtkovej 6. etape zostal pelotón roztrhaný a išli by sme trocha viac tímovo," okomentoval svoj výsledok Róbert Nagy.

Súvisiace články