Zatiahnuté
21°
Bratislava
Galina
3.5.2024
O víťazovi Okolo Slovenska rozhodne až časovka
Zdielať na

O víťazovi Okolo Slovenska rozhodne až časovka

Zdroj: sita - Okolo Slovenska

O víťazovi 55. ročníka cyklistických pretekov Okolo Slovenska sa rozhodne až v sobotňajšej záverečnej časovke z Čunova do Gabčíkova na 31,9 km.

Piatková etapa po cestách bývalého Západoslovenského kraja so štartom a cieľom v Trnave, ktorá merala 143,8 km a ktorú vyhral Argentínčan Maximilian Richeze, nepriniesla zmenu poradia na popredných priečkach. Aj naďalej je lídrom pretekov Rus Nikita Novikov, ktorý vedie o 10 sekúnd pred Tomislavom Danculovičom z Chorvátska. Tretí je zatiaľ ďalší Chorvát v službách tímu Loborika Favorit Kristjan Durašek s odstupom 22 sekúnd.

Cyklista tímu D´Angelo & Antenucci Richeze dosiahol na 55. ročníku Okolo Slovenska tretí etapový triumf a zopakoval svoje víťazstvá z prvej etapy v Zemianskych Kostoľanoch a zo šiestej v Trnave. Dvadsaťsedemročný Argentínčan sa presadil v špurte celého pelotónu, keď na ďalšie priečky odsunul Nemca Joachima Tollesa a Belgičana Tosha van der Sandeho. Na štvrtej priečke finišoval Patrik Tybor z Dukly Trenčín. "Škoda, že sa mi nepodarilo skončiť do trojky. Dnes neustále fúkalo, bolo potrebné si dávať pozor na útok niektorého tímu. Ak by zaútočil, mohlo by mu to po vetre aj vyjsť. Špicu pelotónu neustále ťahalo dvanásť až trinásť ľudí. Naša taktika bola, že ak sa bude rozhodovať v špurte, pôjde sa na mňa," povedal v cieli Patrik Tybor.

Vzhľadom na nedávne povodne v okolí Píly organizátori pozmenili trasu piatkovej etapy, čím ju predĺžili oproti pôvodnému rozpisu o 2,3 km. Favoriti sa pred sobotňajšou časovkou strážili a pelotón išiel veľmi pokojne. Pokusov o útok bolo minimum a všetky s prehľadom pokryli výborne pracujúce tímy Itera-Kaťuša, Loborika Favorit a D´Angelo & Antenucci, ktoré si strážili svoje pozície. Po týždni pretekov už poriadne okyptený pelotón prišiel aj napriek silnému bočnému vetru pokope až do Trnavy, kde sa rozhodovalo v špurtérskej koncovke.