Oblačno
25°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Kovács európskym šampiónom WBO, Wanderu zdolal na body
Zdielať na

Kovács európskym šampiónom WBO, Wanderu zdolal na body

Slovenský profesionálny boxer Tomáš Kovács sa stal v piatok v Nitre novým európskym šampiónom organizácie WBO v poloťažkej váhe.

V súboji o uvoľnený európsky trón zdolal "Tomi KID" Hamzu Wanderu z Ugandy na body 112:114, 117:110, 114:113 a naďalej si udržal stopercentnú bilanciu - 19 víťazstiev, z toho 13 knokautov.

Naopak africký boxer s európskou licenciou zaznamenal druhú prehru, na konte má aj 12 víťazstiev (z toho 11 KO) a dve remízy.

V najvýznamnejšom dueli dejín profiboxu na Slovensku padali prvé vážnejšie údery až v 2. kole. Kovács najskôr načal obranu rýchleho súpera pravým hákom, ale Wandera v závere kola úder opätoval. V 4. kole Uganďan s oficiálnym bydliskom v Štokholme potvrdil predzápasové vyhlásenia, že bude najťažším súperom, proti akému kedy Kovács boxoval a podarilo sa mu domáceho pästiara trochu zatlačiť do defenzívy. Aj v ďalšom kole bola aktivita na strane o šesť rokov mladšieho afrického rivala, no Kovács naznačil niekoľko sľubných protiútokov. V dovtedy najotvorenejšom 6. kole ale Tomi KID opäť získal prevahu a sériou zdvihákov zatlačil soka do kúta. Napínavý a otvorený duel pred vypredaným hľadiskom haly na Klokočine gradoval, v 8. kole sa Wandera hneď od začiatku vyrútil do ofenzívy, no bez výraunejšieho výsledku, naopak onedlho inkasoval direkt z Kovácsovej ľavačky. V 10. kole vyčerpávajúceho maratónu sa už ale iskra z Wanderovho prejavu akoby postupne strácala a duel sa dostal do domácej réžie. Ale len dočasne. Predposledné kolo patrilo Uganďanovi, vyrazil Slovákovi chránič na zuby a nazbieral pár bodov za prieniky cez Kovácsovu obranu. V poslednom kole Kovács síce utrpel niekoľko tvrdých rán, museli ho rátať, ale odolal záverečnému tlaku a nakoniec na body triumfoval.

Tomi KID sa už v decembri 2009 stal majstrom sveta organizácie World Boxing Federation (WBF), keď jednomyseľným verdiktom rozhodcov zdolal Keňana Samsona "The Hammer" Onyanga.

WBO je spolu s WBA, WBC a IBF jednou zo štyroch najuznávanejších boxerských svetových organizácií. Medzi držiteľov jej titulov patria Oscar de la Hoya, Johny Tapia, Juan Manuel Marquez, Manny Pacquiao či bratia Vitalij a Vladimir Kličkovci. Úradujúcim majstrom sveta verzie WBO v Kovácsovej váhe je Nemec Jürgen Brähmer.

Súvisiace články