Jasno
13°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
KID Kovács berie proti Wanderovi iba víťazstvo
Zdielať na

KID Kovács berie proti Wanderovi iba víťazstvo

Zdroj: SITA - Kid Kovács a Hamza Wandera počas verejného tréningu

Zostať nezdolaný a priblížiť sa k vrcholu kariéry. Slovenský profesionálny boxer Tomáš Kovács si uvedomuje, že jedine víťazstvo v piatkovom zápase o titul európskeho šampióna World Boxing Organization (WBO) v poloťažkej váhe (do 79,367 kg) ho môže priblížiť k vytúženému duelu o majstra sveta jednej zo štyroch najuznávanejších svetových organizácií.

Kovács, známy pod prezývkou Tomi KID, sa v piatok v Mestskej športovej hale v Nitre postaví do ringu proti Hamzovi Wanderovi z Ugandy. Držiteľ európskej licencie, ktorý spolu so svojím trénerom Christopherom Ochiengom Jumom pricestoval na Slovensko už v pondelok, však taktiež nemá núdzu o motiváciu. Wandera chce pokračovať v šľapajach svojho staršieho brata Kassima "The Dream" Oumu, jedného z najlepších boxerov v strednej váhe, ktorý v minulosti získal titul majstra sveta vo verzii IBF. "Bratom som rozhodne veľmi ovplyvnený. Chcem dosiahnuť úspechy ako on. Som veľmi šťastný, že som dostal túto šancu. Vážim si to a zo všetkých síl sa budem snažiť uspieť," uviedol pre TASR Wandera.

Dvadsaťsedemročný Uganďan s bilanciou 12 víťazstiev (z toho 11 KO), jednej prehry a dvoch remíz sa na svoj dosiaľ najväčší duel v kariére intenzívne pripravoval takmer dva mesiace. Wandera slovenského pästiara považuje za silného protivníka, jeho cieľ je však jasný. "Chcem sa stať šampiónom WBO, prepracoval by som sa o ďalšiu úroveň vyššie. S Kovácsom sme na tom rovnako, obaja chceme vyhrať. Až v samotnom ringu sa však ukáže, kto je na tom lepšie. Som si istý, že ja budem najlepší súper, proti akému kedy boxoval," vyhlásil Wandera.

Jeho o šesť rokov starší súper Kovács v profiringu doteraz vyhral všetky zápasy (18 duelov, 13 KO) a stopercentnú bilanciu si nechce pokaziť ani v najbližšom zápase. Samotnej príprave podriadil všetko, pričom podľa vlastných slov sa cíti po fyzickej, taktickej i psychickej stránke výborne pripravený. "S Paľom Hlavačkom sme myslím odviedli výbornú robotu, formu sme vyladili na piatok. Na posledných sparingoch som už cítil, že som ostrý ako treba, nemal som problémy ani s rýchlosťou. Navštívil som aj svojho dobrého kamaráta, športového psychológa, ktorý mi dal do poriadku hlavu, čo je veľmi dôležité. Pred zápasom sa už len potrebujem dobre vyspať," povedal pre TASR Kovács.

Tomi KID sa v decembri 2009 stal majstrom sveta organizácie World Boxing Federation (WBF), keď jednomyseľným verdiktom rozhodcov zdolal Keňana Samsona "The Hammer" Onyanga. Na margo svojho druhého afrického súpera v kariére poznamenal: "Keď sa na neho pozriem, zdá sa mi, že je úplne normálny človek. Nie je mojim nepriateľom, správa sa kamarátsky, no kamaráti v ringu určite nebudeme. V jeho očiach sa zračí odhodlanie, no dúfam, že sa mi ho podarí zlomiť a potom tá iskra z očí zmizne".

Energiu do žíl slovenského boxera by mala vliať aj zaplnená nitrianska aréna. V ťažkých chvíľach sa spolieha práve na podporu divákov a trénera. "Potrebujem mať divákov pri sebe, potrebujem ich cítiť. Keď príde kríza, oni budú tí, ktorí ma budú vedieť nakopnúť. Tréner je človek, ktorému plne dôverujem, ktorý akoby stál so mnou v ringu, ideme doňho obaja. Keď prídu aj diváci, bude nás veľmi veľa a spolu zvíťazíme," dodal Kovács.

WBO je spolu s WBA, WBC a IBF jednou zo štyroch najuznávanejších boxerských svetových organizácií. Medzi držiteľov jej titulov patria Oscar de la Hoya, Johny Tapia, Juan Manuel Marquez, Manny Pacquiao či bratia Vitalij a Vladimir Kličkovci. Úradujúcim majstrom sveta verzie WBO v Kovácsovej váhe je Nemec Jürgen Brähmer.