Skoro jasno
18°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Svitko ôsmy, Varga štvrtý. Slovenský motocyklista si na Dakare polepšil
Zdielať na

Svitko ôsmy, Varga štvrtý. Slovenský motocyklista si na Dakare polepšil

ŠUBAJTAH / Slovenský motoristický pretekár Štefan Svitko obsadil v stredajšej piatej etape Rely Dakar ôsme miesto. Vyrovnal tak svoj najlepší tohtoročný výsledok z tretej etapy, v celkovom hodnotení poskočil o jednu pozíciu a momentálne je štrnásty. V stredajšej etape bol prvý v cieli Čiľan Pablo Quintanilla a na čelo celkovej klasifikácie sa dostal Ross Branch z Botswany, ktorý obsadil šiestu pozíciu.

Piata etapa tohtoročného Dakaru s celkovou dĺžkou 645 kilometrov sa išla cez duny a Svitko prišiel do cieľa len 4:10 minúty za víťazným Quintanillom. Tomu bol najbližšie Francúz Adrien Van Beveren s mankom 37 sekúnd, najlepšiu trojku doplnil dvojnásobný víťaz prestížnej rely Toby Price z Austrálie (+1:39). Predošlý líder celkového hodnotenia Jose Ignacio Cornejo z Čile bol až štrnásty a na Branch stráca 1:14 minúty. Tretí je v celkovom hodnotení Američan Ricky Brabec (+3:47).

Víťazom 4. etapy sa medzi štvorkolkármi stal Brazílčan Marcelo Medeiros. Slovenský pretekár Juraj Varga na neho stratil takmer 10 minút a do cieľa prišiel na 4. mieste. Na rovnakej priečke sa udržal aj v celkovom hodnotení. Na lídra Manuela Andujara z Argentíny stráca 53:43 minúty.

V kategórii kamiónov sa v stredu tešil z prvenstva Čech Martin Macík, ktorý sa v celkovom hodnotení posunul na druhé miesto pred krajana Aleša Lopraisa. Na lídra Janusa Van Kasterena z Holandska má vyše 22-minútové manko. Medzi automobilmi bol najrýchlejší 53-ročný katarský veterán a žijúca legenda podujatia Nasser Al-Attiyah, na čele poradia sa udržal Yazeed Al-Rajhi zo Saudskej Arábie.

Súvisiace články