Skoro jasno
22°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Kráľovná biatlonu sa vracia, Kuzminová sľubuje emócie a pomoc v štafete
Zdielať na

Kráľovná biatlonu sa vracia, Kuzminová sľubuje emócie a pomoc v štafete

BANSKÁ BYSTRICA / Najúspešnejšia slovenská biatlonistka Anastasia Kuzminová ohlásila návrat k aktívnej kariére. Trojnásobná olympijská víťazka sa predstaví na januárových majstrovstvách Európy v Osrblí. Kariéru ukončila v októbri 2019 s tým, že sa bude venovať rodine.

Ak dosiahne v Osrblí pred vlastnými fanúšikmi uspokojivé výsledky, kariéru by si predĺžila aj štartom na svetovom šampionáte v Novom Meste na Morave. Prvú októbrovú nedeľu štartovala z Ruska pochádzajúca naturalizovaná Slovenka na košickom Medzinárodnom maratóne mieru v štafete olympionikov, čo bol náznak, že sa chce vrátiť k aktívnej kariére. 

Kuzminová pracovala v Dukle Banská Bystrica a bola členkou výkonného výboru Slovenského olympijského a športového výboru. "Bude to náročné. Chcem absolvovať sústredenie a vrátiť sa do súťažného kolotoča, chcem absolvovať šprinty a pomôcť štafetám, dokázať, že vek nie je prekážkou," povedala 39-ročná biatlonička. "Nie som pripravená na vytrvalostné preteky," priznala.

"Medailu z majstrovstiev Európy nesľubujem ani fanúšikom a ani sama sebe. Chcem priniesť ľuďom emóciu z môjho súťaženia. Chcem znovu napísať jeden krásny príbeh, ukázať ľuďom, že všetko sa dá, len si treba veriť. Verím, že to bude príbeh s dobrým koncom," povedala.

Kuzminová získala počas aktívnej kariéry šesť olympijských medailí, tri zlaté a tri strieborné, raz sa stala majsterkou sveta a vyhrala aj 14 pretekov Svetového pohára.

Kuzminová nemôže do majstrovstiev Európy štartovať na žiadnom podujatí, antidopingový systém jej to neumožňuje. Musí absolvovať polročnú lehotu, ktorá je stanovená pre športovcov po prerušení kariéry. "Biatlonista nemôže prísť a povedať, že zajtra štartujem. Musí túto skutočnosť oznámiť Medzinárodnej biatlonovej únii pol roka vopred. A keďže návrat Kuzminovej nebol plánovaný, podali sme oznámenie až teraz,“ ozrejmil prezident Slovenského zväzu biatlonu Peter Vozár.