Zatiahnuté
10°
Bratislava
Danica, Dana
16.4.2024
Slovenky na MS potvrdili, že patria k extratriede
Zdielať na

Slovenky na MS potvrdili, že patria k extratriede

Z desaťčlennej výpravy sa rovná polovica vrátila domov s cennými medailami.

Najcennejšia medaila sa po finále v body fitnes žien do 158 cm zaleskla na hrudi Natálie Lenártovej-Révajovej, ktorá si s odstupom siedmich rokov opäť vybojovala titul majsterky sveta. "Prvé zlato som získala už na MS 2002 v Brne, keď som sa súťažne venovala fitnesu iba dva roky. Bola som vtedy z toho šokovaná, lebo na druhom a treťom mieste vtedy skončili Američanky, ktoré predsa len majú iné možnosti," vrátila sa v spomienkach k premiérovému titulu majsterka sveta. Lenártová-Révajová priznala, že kým jej osobný a súčasne reprezentačný tréner Milan Čížek chcel od nej na svetovom šampionáte v Come akúkoľvek medailu, ona tajne dúfala v majstrovský titul. "Som veľmi šťastná, že sa mi tajné prianie podarilo splniť, pretože nájsť si čas na cvičenie popri materských povinnostiach je veľmi ťažké. Najskôr sa musím postarať o rodinu a trojročnú dcérku Karin, a až potom môžem trénovať. Aj preto si túto medailu nesmierne cením," zdôraznila 28-ročná Košičanka.

V kategórii do 158 cm zažila senzačný debut na MS v konkurencii 29 súťažiacich tohtoročná juniorská majsterka Európy a absolútna juniorská majsterka Európy Jana Kolbaská, ktorá skončila na bronzovom stupni. "Pred šampionátom som nechcela skončiť posledná v kategórii, no to som ešte nevedela, že nás bude až dvadsaťdeväť. Priamo v dejisku MS som považovala umiestnenie do 10. priečky za splnenie najsmelších plánov. Keď som postúpila do 6-členného finále, nechápala som, čo sa stalo. Myslela som si, že sa rozhodcovia pomýlili," úprimne opisovala okamihy svojho debutu 21-ročná Jana Kolbaská. "Pri vyhlasovaní štvrtej priečky som automaticky vykročila dopredu, lebo som neverila, že ako úplný nováčik na MS žien môžem mať medailu," pokračovala drobná Košičanka, ktorá formu pôvodne časovala na novembrové MS junioriek v poľskom Bialystoku.

Šéftréner reprezentácie Milan Čížek aj ďalšie dve medaily označil za nečakané. Ako erudovaný odborník, ktorý sa kulturistike a ženskému fitnes venuje už dlhé roky, nečakal striebro Moniky Korbovej a ani Barbory Bunčákovej. Korbová skončila na tohtoročných ME v Bratislave piata a už vtedy bola mimoriadne spokojná. Cez víkend v Como sa dostala celkom nečakane ešte vyššie. "Jej druhé miesto bolo pre nás všetkých obrovské prekvapenie. Titul vicemajsterky sveta v jej podaní bolo niečo navyše, vďaka čomu sme prekročili náš pôvodný plán," tvrdil Milan Čížek. "To, čo som povedal o druhom mieste Moniky Korbovej, v plnom rozsahu platí aj o Barbore Bunčákovej v klasickom fitnes nad 163 cm. Mala vynikajúcu voľnú zostavu a výrazne zabodovala aj prezentáciou postavy. Práve vďaka týmto dvom zlepšeniam získala titul vicemajsterky sveta. Je to jej prvá medaila z MS žien v kariére. Vzhľadom na svoj vek má predpoklady zlepšovať sa."

Veľmi ťažkú sezónu má za sebou Anna Mozoláni-Urbaníková, ktorá bola v lete tretia na Svetových hrách v neolympijských športoch na Taiwane a bronz si vybojovala aj na MS v Come v klasickom fitnes do 163 cm.

Prezident Slovenskej asociácie kulturistiky, fitnes a silového trojboja (SAKFST) Michal Čapla si na vystúpení Sloveniek v Taliansku okrem vybojovaných medailí najviac cenil ich kolektívne a sebavedomé vystupovanie. "Som rád, že celá slovenská výprava nešla na MS ako skupina bojazlivých dievčat. Oceňujem, že všetky vystupovali zdravo sebavedomo, poznajúc svoju aktuálnu formu vedeli, čo si na šampionáte môžu dovoliť, a na aké pozície môžu pomýšľať. Páčilo sa mi ich odhodlanie a chuť opäť dokázať všetkým súperkám, že vo fitnes a body fitnes stále patríme k svetovej extratriede," zhodnotil prezident SAKFST víkendové výsledky, ktoré Slovenky na MS 2009 v Come dosiahli.

Súvisiace články