Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Slovenskí hokejisti postúpili do štvrťfinále olympijskeho turnaja
Zdielať na

Slovenskí hokejisti postúpili do štvrťfinále olympijskeho turnaja

Zdroj: SITA

PEKING / Slovenskí hokejisti nebudú chýbať vo štvrťfinále na zimných olympijských hrách v Pekingu. V kvalifikačnom súboji o postup medzi osmičku najlepších Slováci zdolali Nemcov 4:0 (1:0, 2:0, 1:0) a v súboji o postup do semifinále vyzvú Američanov. Tento zápas odohrajú v stredu 16. 2.

Slovenské góly strelili Libor Hudáček, Peter Cehlárik, Michal Krištof a v závere do prázdnej bránky pečatil na 4:0 kapitán Marek Hrivík. Brankár Patrik Rybár vychytal shutout, pripísal si 21 zákrokov. Slovenskí hokejisti prestrieľali Nemcov 34:21 v pokusoch na bránku. Zatiaľ čo Slováci pred štyrmi rokmi na ZOH v Pjongčangu si nezahrali vo štvrťfinále, Nemci senzačne brali strieborné medaily. Aktuálne už tento úspech nezopakujú, lebo sa lúčia s olympijským turnajom.

Slovenskí a nemeckí hokejisti sa stretli v rámci zimných olympijských hier po štvrtý raz a Slováci si pripísali druhé víťazstvo. Nadviazali na úspech 6:5 po predĺžení zo ZOH 1994 v nórskom Lillehammeri. Súčasnému tímu trénera Craiga Ramsayho sa podarilo odplatiť Nemcom tesnú prehru 2:3 z majstrovstiev sveta 2019 v Košiciach, ktorá vtedy stála slovenský tím postup do štvrťfinále.

Začalo sa v rýchlom tempe a na konci prvej päťminútovky prišla prvá veľká príležitosť slovenského tímu. Na konci peknej kombinácie bola strela Petra Zuzina, nemecký brankár Mathias Niederberger si s ňou poradil. Slováci boli rýchlejší, iniciatívnejší a lepší ako Nemci a odmena prišla v 12. minúte. Na konci výbornej práce druhého útoku v útočnom pásme súpera bol Libor Hudáček. Puk po jeho strele si korčuľou zrazil obranca Jonas Müller za chrbát Niederbergera. Hudáček strelil 26. gól v 109. reprezentačnom zápase. "Šťastný gól, ale aj také treba. Ak by som nevystrelil a niečo vymýšľal, nepadlo by to tam," komentoval svoj gól Libor Hudáček pre RTVS. V 16. minúte nemecký útočník David Wolf putoval na trestnú lavicu za podrazenie, ale Peter Cehlárik druhý gól nepridal a Slovensko stále nestrelilo gól v početnej výhode v Pekingu.

V úvodných sekundách druhej tretiny sa do šance dostal nemecký útočník Dominik Kahun, puk trafil zo vzduchu iba do výstroja slovenského brankára Patrika Rybára. Potom Nemci zle striedali, ale ani jedenásty pokus o prvý presilovkový gól zverencom Craiga Ramsayho nevyšiel. V 27. minúte nastala situácia, keď na ľade korčuľovali proti sebe len štyria hráči z každého tímu a Slováci viac priestoru využili na druhý gól. Po skvelej kombinácii prvého útoku Cehlárik prekonal dezorientovaného Niederbergera. Potom hrali slovenskí hráči krátku presilovku a aj keď ju štatisticky nevyužili, z tlaku v početnej prevahe rezultoval tretí gól z hokejky Michala Krištofa, ktorého v dobrej pozícii pred bránkou našiel Samuel Kňažko. Dva slovenské góly delilo 94 sekúnd a Nemci dostali varovanie, že musia výrazne pridať, ak chcú uspieť. "Dali me dva rýchle góly, čo nám veľmi pomohlo. Druhú tretinu sme odohrali lepšie ako prvú. Prvých desať minút prvej tretiny sme odohrali trochu s rešpektom, ale po šťastnom góle sme začali hrať svoj hokej. Chceme hrať aktívne až do konca zápasu," uviedol Michal Krištof po druhej tretine.

V 46. minúte šiel na trestnú lavicu Martin Gernát, Nemcom sa ponúkla veľká šanca na zníženie, ale Rybár pochytal niekoľko nebezpečných striel z ich hokejok. V polovici tretej tretiny sa Krištof rútil na Niederbergera, ale tiesnený nestihol poriadne zakončiť. Vzápätí to s tvrdosťou prehnal Miloš Kelemen a jeho krosček súper opäť nepotrestal gólom, hoci nemecký tlak bol miestami enormný. Päť minút pred koncom mali ešte jednu možnosť skórovať z presilovky aj Slováci, ale dve veľké šance Samuela Takáča sa gólom neskončili. V záverečnej nemeckej hre bez brankára pečatil slovenské víťazstvo kapitán Marek Hrivík, ktorý z veľkého uhla presne namieril do prázdnej bránky.

"Nebolo to ľahké víťazstvo, ale 4:0 je pekný výsledok a to sa ráta. Paťo Rybár nás podržal a sme za to vďační. Nemci boli silnejší v rohoch, lebo boli robustnejší a ťažší ako naši predchádzajúci súperi, ale ubránili sme ich našou rýchlosťou a húževnatosťou, takže super," zhodnotil obranca Samuel Kňažko pre RTVS. "Zo začiatku sme mali výborný pohyb a snažili sme sa hrať rýchly hokej. Dôležitý bol prvý gól a po druhom a treťom góle sme sa upokojili a snažili sme sa to udržať. Za stavu 3:0 sme už trochu vymýšľali, ale Paťo Rybár nás podržal, takže zaslúžené víťazstvo," skonštatoval obranca Martin Gernát.

Súvisiace články