Zatiahnuté
10°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Slovensko posiela na letné olympijské hry do Tokia najmenšiu výpravu v histórii, zastúpenie bude mať 13 športov
Zdielať na

Slovensko posiela na letné olympijské hry do Tokia najmenšiu výpravu v histórii, zastúpenie bude mať 13 športov

Zdroj: sita, Danka Barteková na strelnici

BRATISLAVA / Slovensko posiela na letné olympijské hry do Tokia najmenšiu výpravu v histórii. Zastúpenie v nej bude mať 13 športov. Jej zloženie schválilo dnes, 21 dní pred najväčším športovým sviatkom, valné zhromaždenie Slovenského olympijského a športového výboru.

Slovensko bude mat na olympijských hrách v Tokiu 39 športovcov. Ešte k nim môžu pribudnúť ďalší, no tak či tak platí, že to bude pre nás najmenšia výprava v dejinách olympijských hier. A to je zápis, ktorý nikoho neteší.

Valné zhromaždenie Slovenského olympijského a športového výboru (VZ SOŠV) na svojom štvrtkovom zasadnutí schválilo nomináciu 39 športovcov na OH v japonskom Tokiu, ktoré sa začnú v piatok 23. júla. "Z toho účasť 5 atlétov na základe rebríčkov má v priebehu štvrtka potvrdiť Svetová atletika," informuje oficiálny web SOŠV.

Na základe schválenej nominácie by do Japonska malo cestovať deväť atlétov, sedem reprezentantov športovej streľbe, piati rýchlostní kanoisti, štyri vodní slalomári, traja tenisti a traja stolní tenisti, v cyklistike bratia Peter a Juraj Saganovci. Po jednom zástupcovia bude mať Slovensko v bedmintone, golfe, boxe, lukostreľbe, športovej gymnastike a zápasení.

Výkonný výbor SOŠV tiež dostal poverenie rozhodnúť o akceptácii prípadných dodatočne pridelených miesteniek a taktiež o zmenách v nominácii členov výpravy, ktoré môžu nastať po jej schválení z dôvodu nepredvídateľných okolností. "To sa môže týkať plavcov, niekoho z ďalších atlétov, ale možno aj triatlonistu a horského cyklistu," informuje olympic.sk

V Tokiu pravdepodobne bude mať Slovensko najmenšiu výpravu športovcov na OH v ére samostatnosti, doterajším minimom bolo 47 reprezentantov v Londýne 2012. Vedúcim výpravy SR je športový riaditeľ SOŠV Roman Buček.

Nominácia slovenskej výpravy športovcov na OH 2020 v Tokiu 

Atletika (9): Matej Tóth, Michal Morvay, Marcel Lomnický, Emma Zapletalová, Ján Volko, Martina Hrašnová, Miroslav Úradník, Mária Katerinka Czaková, Gabriela Gajanová
Streľba (7): Erik Varga, Marián Kovačócy, Juraj Tužinský, Patrik Jány, Zuzana Rehák Štefečeková, Jana Špotáková, Danka Barteková
Rýchlostná kanoistika (5): Peter Gelle, Samuel Baláž, Adam Botek, Denis Myšák, Erik Vlček
Vodný slalom (4): Jakub Grigar, Matej Beňuš, Eliška Mintálová, Monika Škáchová
Stolný tenis (3): Wang Jang, Ľubomír Pištej, Barbora Balážová
Tenis (3): Norbert Gombos, Filip Polášek, Lukáš Klein
Cyklistika (2): Peter Sagan, Juraj Sagan
Bedminton (1): Martina Repiská
Box (1): Andrej Csemez
Golf (1): Rory Sabbatini
Lukostreľba (1): Denisa Baránková
Športová gymnastika (1): Barbora Mokošová
Zápasenie (1): Boris Makojev