Skoro jasno
21°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Slovenky na Slovakia Cup-e zdolali Rumunky
Zdielať na

Slovenky na Slovakia Cup-e zdolali Rumunky

Zdroj: TASR

Slovensko - Rumunsko 21:20

Zverenky trénerskej dvojice Ľubomír Popluhár - Róbert Popluhár, pre ktoré je turnaj prípravou na I. fázu kvalifikácie o postup na MS 2009, viedli v Stupave v 57. min ešte 20:17, ale záver duelu si zbytočne skomplikovali. Po chybe Martiny Školkovej dokázal balkánsky súper tridsať sekúnd pred koncom vyrovnať na 20:20. O víťazný gól Sloveniek sa postarala už po uplynutí hracieho času z nariadeného deväťmetrového hodu najlepšia domáca strelkyňa - legionárka z nemeckého TSV Bayer 04 Leverkusen Denisa Glankovičová (autorka 6 úspešných zásahov), ktorá prestrelila blokujúce Rumunky a lopta z jej ruky skončila v hosťujúcej sieti.

Za najlepšie hráčky stretnutia vyhlásili zo slovenského družstva práve Glankovičovú, v drese Rumunska si pre ocenenie prišla brankárka Talida Tolnaiová.

Na Slovenky čaká "oficiálny" vstup do Slovakia Cupu v piatok 17. októbra, keď v základnej A-skupine privítajú v Interhale Pasienky v Bratislave o 17.30 h tím Litvy. Práve Litovčanky už majú na svojom konte jednu prehru, keď vo štvrtok podľahli Portugalsku 24:29 (10:13).
V základnej B-skupine museli arbitri duel Česko - Maďarsko "B" v prvom polčase prerušiť a z technických dôvodov predčasne ukončiť. "Dôvodom bola skutočnosť, že na hraciu plochu presakovala voda zo strechy. Z tejto situácie, ktorá nastala, sú všetci veľmi smutní. O osude stretnutia i jeho osudu nie je rozhodnuté, problém sa rieši," informoval agentúru SITA hlavný tréner žien SR Ľubomír Popluhár.

Výsledky - štvrtkový súhrn:
Slovensko - Rumunsko 21:20 (10:9)
Zostava a góly SR: Ž. Tóthová, Harišová - Halásová, Trochtová 2, Stuparičová 4, Jakubisová, Súkenníková, Z. Janšáková 1, Glankovičová 6/2, Dubajová 4, Polláková 1, Popluhárová, P. Beňušková 2/1, Školková 1, Gašparovičová
Najviac gólov Rumunska: Tataranová 5/2, Moldovanová 4
Pok. hody: 4/3 - 6/5, vylúčené: 3 - 4, rozhodovali: Horváth a Márton (obaja Maď.), 200 divákov

Prvý gól stretnutia strelila Dubajová. Slovenkám úvod štvrtkového duelu vyšiel, v 7. min viedli už 4:1. Rumunky však postupne ukrajovali z náskoku domáceho tímu a zrazu svietil na ukazovateli skóre stav 5:4. V 18. min však opäť spojka dánskeho Horsensu Dubajová zvýšila na 9:5, čo bol dovtedy najvyšší rozdiel v stretnutí. Od tej chvíle však hádzanárky SR nestrelili jedenásť minút gól a súperkám z Balkánu sa poradilo vyrovnať na 9:9. Do šatní na polčasovú prestávku však odchádzali predsa len spokojnejšie Slovenky, keď Alžbeta Polláková prerušila dlhý gólový pôst SR - 10:9. Po zmene strán pokračovala vyrovnaná partia, družstvá sa ťahali o každý gól. V 42. min sa hostkám podarilo dostať sa po prvý raz do vedenia (13:12). Potom sa však rozstrieľala Denisa Glankovičová, ktorá držala Slovensko nad vodou. Šesť minút pred koncom sa k nej pridala aj Dubajová, ktorá v oslabení zvýšila na 19:16. Aj keď bolo vzápätí už 20:16 a zdalo sa byť rozhodnuté, hráčky Rumunska sa nevzdali a dokázali 30 sekúnd pred koncom stretnutia dokonca vyrovnať na 20:20. Najlepšia hráčka domácich Glankovičová však napokon naklonila misky váh na slovenskú stranu, keď po uplynutí riadneho hracieho času z 9 m hodu prestrelila všetko, čo jej stálo v ceste a lopta skončila v rumunskej sieti - 21:20.

Ľubomír Popluhár (tréner SR): "Na začiatku zápasu sme hrali koncentrovane. V druhom polčase sme sa dopustili viacerých technických chýb, nemohli sme sa presadiť z postupného útoku. V závere sme viedli o 3 góly, nezvládli sme ho však po taktickej stránke. Po individuálnych chybách sa Rumunkám podarilo vyrovnať. Napokon sme zásluhou Glankovičovej, ktorú môžem za dnešný výkon pochváliť a vyzdvihnúť, aj so šťastím zvíťazili, inak to bol skôr remízový duel. Pozitívom je, že sa na palubovke predstavilo všetkých pätnásť hráčok. Verím, že v piatok proti Litve podajú dievčatá lepší, koncentrovanejší výkon. Chceme určite zvíťaziť."

A-skupina:
Portugalsko - Litva 29:24 (13:10)

Aktuálne poradie A-skupiny:
1. Portugalsko 1 1 0 0 29:24 2
2. Slovensko 0 0 0 0 0:0 0
3. Litva 1 0 0 1 24:29 0

B-skupina:
Česko - Maďarsko "B" - stretnutie bolo v prvom polčase z technických príčin (na palubovku presakovala voda zo strechy) prerušené a predčasne ukončené