Zatiahnuté
15°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Obrovský úspech pre paralympioničku Farkašovú. V zjazde získala zlato
Zdielať na

Obrovský úspech pre paralympioničku Farkašovú. V zjazde získala zlato

Archívna reportáž

PJONGČANG / Hneď prvá súťaž na XII. zimných paralympijských hrách v kórejskom Pjongčangu mala pre slovenskú výpravu zlatý lesk. Historicky najúspešnejšia slovenská paralympionička Henrieta Farkašová triumfovala v sobotňajšom zjazde zrakovo znevýhodnených zjazdáro s navádzačkou Natáliou Šubrtovou.

Henriete Farkašovej sa podarilo obhájiť zlato spred štyroch rokov zo ZPH 2014 v Soči. "Je to skvelý pocit. Ove sme veľmi šťastné, cítime veľkú eufóriu. Tak, ako sme si užívali súťažnú jazdu, tak si užívame aj radosť zo zlata," zneli prvé slová Henrieti Farkašovej, po sobote už šesťnásobnej paralympijskej šampiónky. "Na trati som mala v jednej pasáži problém, trochu som tam skĺzla, ale udržala som to. Inak bola jazda celkom dobrá, rýchla a plynulá. Obe sme mali z výkonu dobrý pocit a verili sme si, že by to mohlo byť víťazstvo, aj keď nám Millie Knightová trochu zdvihla adrenalín. Napokon to dopadlo dobre pre nás, tešíme sa z toho," pokračovala 31-ročná rožňavská rodáčka.

Zo Slovenska odchádzali Farkašová so Šubrtovou s cieľom získať päť zlatých medailí v piatich štartoch, v sobotu tak úspešne začali cestu napĺňania tohto predsavzatia. "Dvadsať percent je tam, ďalšie štyri pätiny ešte chýbajú. Tešíme sa z každého triumfu, toto prvé potešilo, pretože nám to nastavilo náladu do ďalších štartov," poznamenala navádzačka Natália Šubrtová.

V zjazde zrakovo znevýhodnených mužov Jakub Krako s Branislavom Brozmanom dosiahli úspech ziskom striebornej medaily, za víťazným Kanaďanom Macom Marcouxom zaostali o 1,41 s, bronz putuje do Talianska zásluhou Giacoma Bertagnolliho. "Priznám sa, že som zostal úplne prekvapený, pretože zjazd nie je moja silná disciplína. Prišli sme do cieľa na druhom mieste, čo som čakal, ale ďalší priebeh bol pre mňa prekvapením," povedal 27-ročný Žilinčan Jakub Krako. "Vo vrchnej časti trate som sa necítil veľmi komfortne, spravil som tam pár chýb. Bolo to jednoznačne z dôvodu, že som mal veľmi dobre spravené lyže a nečakal som, že budú až také rýchle. Z tej rýchlosti vyplynuli aj spomenuté chyby. Chvíľu som dobiehal aj Braňa, ale v závere sme sa chytili," zhodnotil štvornásobný paralympijský šampión.

Druhý slovenský zástupca v tejto kategórii Miroslav Haraus s navádzačom Marošom Hudíkom nedokončili súťaž po páde v hornej časti trate. "Urobil som chybu, s ktorou som nerátal. Som z toho poriadne sklamaný, dnešok som si predstavoval úplne inak. Na tejto trati sa mi jazdilo dobre, motiváciu som mal. Chcel som skôr zareagovať na navádzačov pohyb, aby som bol v stope. 'Zahranila' mi lyža, no zostal som na druhej, ale ako som prestupoval, opäť mi 'zahranila' a spadol som. Verím, že sa z tohto sklamania nejako dostanem a v nedeľu podám čo najlepší výkon, ako som sa snažil aj dnes. Verím, že zajtra to bude lepšie," poznamenal smutný Miroslav Haraus, ktorý na ZPH v Soči 2014 získal v zjazde striebro.

Paralympionici a deaflympionici chcú mať tiež svoje miesto. Budú profesionálni športovci?

Súvisiace články