Jasno
12°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Petre Vlhovej tesne uniklo pódium
Zdielať na

Petre Vlhovej tesne uniklo pódium

Archívna reportáž

OFTERSCHWANG / Petra Vlhová skončila štvrtá v slalome Svetového pohára v Nemecku. Postúpila tak o dve miesta vyššie z prvej časti. Víťazkou sa stala Američanka Mikaela Shiffrinová. Na prvé miesto Petre chýbalo 87 stotín sekundy. Na týchto pretekoch sa so svojou kariérou rozlúčila Verona Velez-Zuzulová, ktorá lyžovala v kroji.

Slovenka Petra Vlhová skončila štvrtá v predposlednom slalome vrcholiacej sezóny Svetového pohára v alpských lyžiarskych disciplínach v nemeckom Ofterschwangu. Od tretieho miesta Švédky Fridy Hansdotterovej ju v súčte oboch kôl delilo 15 stotín sekundy. Dvadsaťdvaročnej Liptáčke po 1. kole patrila šiesta priečka, v druhom si siedmou najlepšou jazdou polepšila o dve pozície a vrátila sa na tretie miesto v celkovom priebežnom poradí Svetového pohára. Zverenka talianskeho trénera Livia Magoniho dostala v sumáre sobotňajších pretekov za seba Rakúšanky Katharinu Gallhuberovú a Bernadette Schildovú, ktoré boli po 1. kole pred ňou.

Vlhová je stále vynikajúco druhá v hodnotení slalomu, pred záverečným finálovým podujatím SP vo švédskom Aare má náskok 30 bodov pred Švajčiarkou Wendy Holdenerovou. Ak by sa Vlhovej podarilo udržať si druhú pozíciu v slalome vo Svetovom pohári aj po derniére v Aare, vyrovnala by tým historicky dva najlepšie slovenské výsledky v podaní Veroniky Velez-Zuzulovej z uplynulých dvoch sezón.

Víťazkou "jarného" slalomu v Ofterschwangu sa stala Mikaela Shiffrinová o 9 stotín pred Holdenerovou. Američanka obhájila malý glóbus za sezónny triumf v najtočivejšej disciplíne. Stále ešte nie 23-ročná Shiffrinová zároveň pridala do bohatej jagavej zbierky 42. triumf v pretekoch o krištáľové glóbusy, 31. slalomový a jedenásty v tejto sezóne. Z historického hľadiska dostihla na piatom mieste Švédku Anju Pärsonovú, ktorá má rovnako na konte 42 víťazných pretekov vo Svetovom pohári. Na čele rebríčka úspešnosti je s 81 víťazstvami ďalšia fenomenálna Američanka Lindsey Vonnová.

Prvé kolo slalomu v Ofterschwangu absolvovali ako svoju rozlúčku so súťažným lyžovaním dve veľké persóny tohto športu - Slovenka Veronika Velez-Zuzulová a Rakúšanka Michaela Kirchgasserová. Sú to víťazky dovedna ôsmich pretekov Svetového pohára a štyroch medailí z majstrovstiev sveta. Obe v exhibičnom tempe oblečené v kroji zlyžovali slalomový kopec bez prejazdu všetkými bránkami. Viackrát sa zastavili popri trati, aby sa poďakovali najbližším za dlhoročnú podporu vo svojom športovom raste.

Súvisiace články