Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Srdce zrádza aj mladých športovcov. Životom už zaplatili aj slovenskí reprezentanti
Zdielať na

Srdce zrádza aj mladých športovcov. Životom už zaplatili aj slovenskí reprezentanti

BRATISLAVA / Každý desiaty športovec má vážny zdravotný problém, ktorý môže ohroziť jeho život. Také je zistenie Inštitútu klinickej a experimentálnej medicíny v Prahe. Najčastejšie ide o choroby srdca. Aj smrť slovenského futbalového reprezentanta s brazílskymi koreňmi Tešeiru otvorila otázku preventívnych prehliadok.

Povinná lekárska prehliadka v prípade športovcov musí byť komplexnejšia. Vo vyspelých krajinách sú prehliadky povinné a mali by byť zamerané aj na kardiovaskulárne riziká. "Keď vám spravia normálne EKG, popočúvajú vás a napíše doktor, že ste schopný športovať, to ešte neznamená, že je to naozaj tak," hovorí Pavel Chňupa, primár oddelenia neinvazívnej kardiológie NÚSCH.

Na Slovensku ju všetci vrcholoví majú povinne minimálne raz do roka.  "Ergo a spirometrické vyšetrenia sú vlastne záťažové EKG, to sa posadia na bicykel, zaťažia sa a sleduje sa EKG krivka," hovorí Ján Baťalík, lekár Slovenskej futbalovej reprezentácie. Ak sa zistia problémy, tak športovec musí absolvovať ďalšie vyšetrenia a to už u kardiológa.

Jedným zo slovenských športovcov, ktorý pre problémy so srdcom musel ukončiť svoju aktívnu kariéru, je dlhoročný brankár hokejovej reprezentácie Rastislav Staňa. "Mal som zápal pľúc. Keď som začal potom trénovať, hneď sa prejavili voľajaké príznaky. Šiel som na ďalšie vyšetrenie. To ukázalo, že mám zväčšené srdce a aj ďalšie parametre, ktoré neboli v rámci normy," povedal Rastislav Staňa, bývalý hokejový reprezentant. 

U Staňu, ktorý v minulosti ničím podobným netrpel lekári našťastie rýchlo zareagovali. No u mnohých mladých športovcov, problémy so srdcom nikdy zistené neboli a napriek tomu na ne zomreli. "Mladí ľudia sú dnes všelijakí, vypijú si, dajú si energetické nápoje, vyfajčia k tomu dve cigary a po takomto excese môže aj u zdravého srdca prísť k príhode," hovorí Chňupa. 

Na mieste je aj otázka, či športovec napríklad po prekonanej viróze opätovne navštívi lekára, aby mu srdce skontroloval. Varovania nie sú náhodné. Svedčia o tom informácie, ktoré pred niekoľkými rokmi zverejnili Medzinárodný olympijský výbor a Medzinárodná futbalová federácia. Nediagnostikované problémy so srdcom sú najčastejšou príčinou úmrtia športovcov. A to až v 80 percentách.

Okrem už spomínané slovenského reprezentačného brankára, mali problémy so srdcom napríklad aj český futbalový reprezentant do 21 rokov. Tomu zahatili plány na prestup do iného klubu. U ďalších na istý čas pozastavili kariéru. "Preventívne prehliadky majú najviac prepracované Taliani, kde každý športovec musí podstúpiť aj echoultrazvuk srdca, aj záťažové EKG. Preto tam aj majú najmenej náhlych úmrtí u mladých športovcov," hovorí Chňupa. 

U slovenských futbalových reprezentantov je absolvovanie preventívnej lekárskej kontroly sledované. "U hráčov, ktorí hrajú na Slovensku to sledujeme, tí, ktorí sú v zahraničí, nám len donesú výsledky, alebo nás lekári informujú, že je tam nejaký problém," povedal Batalík. 

Súvisiace články