Skoro jasno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Tóth: Za svoje tréningy sa už nemusím hanbiť
Zdielať na

Tóth: Za svoje tréningy sa už nemusím hanbiť

BRATISLAVA / Celé Slovensko sledovalo kauzu Mateja Tótha a jeho boj za očistenie mena. Dnes je už všetko v poriadku. Slovenský zlatý olympionik sa vracia na atletické dráhy a môže sa venovať svojmu milovanému športu.

Matej Tóth absolvuje halové majstrovstvá Slovenska v chôdzi na päť kilometrov. Podľa vlastných slov sa má Matej Tóth dobre. "Ten balvan, ktorý mi spadol, mi pomohol aj v tréningu. Cítim sa dobre. Každým tréningom sa cítim lepšie a lepšie. Myslím si, že sa to všetko správne rozbieha. Už aj tie tréningy majú takú kvalitu, že sa za ne nemusím hanbiť," uviedol v rozhovore pre televíziu JOJ Matej Tóth.

Tóth sa počas vyšetrovania jeho prípadu nemohol zúčastňovať na sústredeniach alebo tréningových kempoch. Pripravoval sa individuálne. Po vynesení verdiktu boli začiatky ťažké. "Šesť kilometrov mi robilo problém. Bolo to také utrpenie. Začiatky boli ťažké aj svalovo, nohy neboli zvyknuté," dodal Tóth.

Týždenná tréningová dávka olympijského víťaza je 120 až 150 kilometrov. "Deväťdesiat percent z toho je chôdza. Beh je len dodatok k tomu alebo regenerácia. V čase, keď som netrénoval to bolo možno tridsať kilometrov týždenne," dodal.

Podpora ľudí

Počas vyšetrovania prípadu Matej Tóth cítil obrovskú podporu od ľudí. "To bolo pre mňa prvé víťazstvo. Keď sa človek dozvie takúto vec, na ktorú sa nedá pripraviť a z niečoho je krivo obvinený, tak rozmýšľa ako budú reagovať ľudia," hovorí Matej.

"Keď tá správa išla von, väčšina ľudí sa postavila za mňa. To bolo pre mňa obrovské víťazstvo. Už ten boj nebol, že ja proti všetkým," dodáva.

"Do očí mi nikto nikdy nepovedal, že som podvodník. Samozrejme, nedá sa presvedčiť všetkých. Niektorí sú už prirodzenia presvedčení, že vrcholový šport je špinavý," dodáva Matej.

Matej Tóth bude mať čoskoro 35 rokov. Podľa vlastných slov je už v kategórii atletických veteránov. Ale ak ho to bude stále baviť a napĺňať, atletiku na klinec nezavesí.

Súvisiace články