Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Kuzminová suverénne vyhrala preteky v Oberhofe
Zdielať na

Kuzminová suverénne vyhrala preteky v Oberhofe

Archívne video

OBERHOF / Slovenská biatlonistka Anastasia Kuzminová suverénne vyhrala preteky Svetového pohára v Oberhofe, 7,5-kilometrovú trať zvládla v čase 22:23:7. Druhej, Kaise Makarainen z Fínska, nadelila viac ako pol minúty.

Kuzminová absolvovala len jedno trestné kolo, keď raz netrafila v streľbe poležiačky. "Celý tím je spokojný. v tomto počasí je to super výkon. Bežecky jeden z najlepších," uviedol pre RTVS Daniel Kuzmin, tréner a manžel slovenskej biatlonistky.

"Ani neviem, čo mám povedať. bolo to neuveriteľné. Na strelnici bolo dobre vidieť. Na ležke mi jedna ušla. Po stojke mi narástli krídla. V poslednom kopci som stuhla, ale bežecky som išla dobre," povedala Kuzminová.

Druhej Fínke, Kaise Makarainen, dala viac ako pol minútu. Stretli sa po preteku v bunke, kde sa spolu prezliekali. "Sme sa prezliekali a tak zo srandy mi povedala, že Nasťa ty si mi dala pol minúty, je to normálne?" dodala Kuzminová v rozhovore pre RTVS.

Tridsaťtriročná rodáčka z ruského Ťumeňa Kuzminová dosiahla svoj tretí triumf v tejto sezóne po stíhačke v rakúskom Hochfilzene (9. decembra) a šprinte vo francúzskom Annecy-Le Grand Bornand (14. decembra). Priamo vo SP sa raduje 8. raz a so zarátaním dvoch olympijských triumfov zo šprintu (Vancouver 2010, Soči 2014) teraz má na konte okrúhlych 10 individuálnych úspechov na vrcholnej medzinárodnej úrovni. V Oberhofe sa presadila premiérovo v kariére.

Športovkyňa roka 2010 a 2014 v SR Kuzminová smerom k februárovým ZOH v kórejskom Pjongčangu sľubne ukázala, že má formu aj po vianočnom období, počas ktorého bola na sústredení v slovinskej Pokljuke. Ďalší prenikavý výsledok bude môcť pridať v sobotňajších stíhacích pretekoch na 10 km (12.15 h). V tomto súťažnom ročníku bola Kuzminová okrem troch prvenstiev aj dvakrát druhá (šprint v Hochfilzene, stíhačka v Annecy-Le Grand Bornand) a raz štvrtá (preteky s hromadným štartom vo Francúzsku). Mimo štafiet zatiaľ absolvovala osem vystúpení. Ouvertúru vo švédskom Östersunde poňala ako test (15. v šprinte, 36. v stíhačke).

Zverenkyňa svojho manžela Daniela dosiaľ v sumárnom poradí SP najvyššie bola šiesta v sezóne 2013/2014, svojej poslednej pred druhou materskou prestávkou. V bojoch o malé glóbusy skončila druhá v bodovaní pretekov s hromadným štartom v rovnakom ročníku, priamo v šprinte bola piata už v sezóne 2010/2011.

Kuzminová vo štvrtok bola jedinou zástupkyňou Slovenska. Ďalšie pretekárky sa vrátia do akcie vo Svetovom pohári až na 5. kole v nemeckom Ruhpoldingu (10. - 14. januára). Pred ZOH sa uskutoční aj 6. kolo SP, a to 18. - 21. januára v talianskej Anterselve. Olympijský šprint žien v Ázii s pokusom o Kuzminovej čistý hetrik pod piatimi kruhmi je na programe 10. februára.

Súvisiace články