Oblačno
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Rusi dostali stopku na olympiáde. Štartovať môžu, ale bez vlajky a bez hymny za víťazstvo
Zdielať na

Rusi dostali stopku na olympiáde. Štartovať môžu, ale bez vlajky a bez hymny za víťazstvo

LAUSANNE / Rusko sa stalo prvým štátom, ktorý bol vylúčený z olympijských hier pre doping. Iba 66 dní pred začiatkom zimnej olympiády v juhokórejskom Pjongčangu padlo jedno z najdôležitejších rozhodnutí Medzinárodného olympijského výboru.

Výkonná rada Medzinárodného olympijského výboru v Lausanne rozhodla, že ruskí reprezentanti štartovať môžu, ale iba ak vyhovejú prísnym antidopingovým pravidlám a pod neutrálnou vlajkou. "Táto systematická manipulácia s dopingovým systémom v Rusku bola bezprecedentným útokom na integritu olympijských hier. Výkonný výbor Medzinárodného olympijského výboru preto okamžite pozastavil ruskú výpravu," vyjadril sa Thomas Bach, prezident Medzinárodného olympijského výboru.

Ide určite o najväčšiu dopingovú kauzu v dejinách. Odhalil ju kanadský investigatívny novinár, ktorý sa dostal k dôležitým dokumentom a postupne odkrýval systematický doping v Rusku, ktorý siaha až na najvyššie miesta. Štátom riadený doping koordinovalo samotné ministerstvo športu a ruské tajné služby. Vzorky mali športovcom pred olympiádou v Soči odoberať dokonca cez dieru v stene a zamieňať ich za vzorky s negatívnym dopingovým výsledkom.

Na letnej olympiáde v Riu nechal Medzinárodný olympijský výbor o účasti Ruska a jeho športovcov rozhodnúť jednotlivé výbory, pred zimnou olympiádou, keď sa štátom organizovaný doping potvrdil, sa však rozhodli Rusko úplne vylúčiť. Nevystúpia teda v národných farbách a ak vyhrajú, nebude znieť ruská hymna. Označení budú iba ako olympijskí športovci z Ruska.

Nie je to prvýkrát, keď budú ruskí športovci štartovať pod neutrálnou vlajkou, vyskúšali si to už tento rok na majstrovstvách sveta v atletike. Teraz je to však po prvýkrát, keď bolo Rusko oficiálne suspendované z olympijských hier. V minulosti sa podobná situácia stala iba niekoľkokrát. 

V roku 1948 chýbalo medzi výpravami Nemecko s Japonskom, bolo to pre druhú svetovú vojnu. Viac ako 30 rokov nemohla na hrách štartovať ani Juhoafrická republika pre apartheid. Pred 17 rokmi bol pre prístup k ženám z olympiády v Sydney vylúčený Afganistan. Teraz je to ale prvýkrát, keď bola krajina takto potrestaná pre doping. "Na prvých pretekoch Svetového pohára vo Fínsku, ruskí bežci na lyžiach a fanúšikovia vybehli so štartovými číslami, na ktorých boli nápisy: bez účasti Ruska na olympijských hrách, nie sú ani olympijské hry," povedal Michal Malík, predseda bežeckého úseku Slovenskej lyžiarskej asociácie.

Proti rozhodnutiu sa Rusi odvolajú v športovej arbitráži CAS. Samotní reprezentanti sa majú k tomu, či sú ochotní nastúpiť na olympiádu pod neutrálnou vlajkou a bez ruskej hymny, vyjadriť 12. decembra. Dá sa predpokladať, že povedia áno. Ruské weby už teraz píšu, že Rusko nastúpi pod neutrálnou vlajkou a o tom, že nechcú bojkotovať olympiádu pred pár dňami hovoril aj hovorca Kremľa. "Nebudem zakazovať našim športovcom ani voľajako ich obmedzovať, ak sa rozhodnú zúčastniť sa na olympiáde v Kóreji," povedal aj prezident Vladimír Putin.

Rusi sú favoritmi v mnohých zimných športoch - od krasokorčuľovania, cez boby, sane, beh na lyžiach, biatlon a v neposlednom rade hokej.

 

Súvisiace články