Zatiahnuté
15°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Vlhová napreduje! Upravila stravu, vie lepšie analyzovať tréningy
Zdielať na

Vlhová napreduje! Upravila stravu, vie lepšie analyzovať tréningy

BANSKÁ BYSTRICA / Úspešná slovenská alpská lyžiarka Petra Vlhová sa v tomto týždni sústredí na regeneráciu a oddych.

V Banskej Bystrici absolvovala v stredu lekársku prehliadku a dostala sa do opatery fyzioterapeutov. Trénovať začne až v nedeľu v domácich podmienkach v Jasnej. Mladá, iba 20-ročná pretekárka VŠC Dukla sa bude zameriavať nielen na úspešnejší slalom, ale aj obrovský slalom, v ktorom dosiahla v nedeľňajších pretekoch Svetového pohára v rakúskom Flachau výborné 14. miesto.

"Chcem si predovšetkým oddýchnuť a potom najmä začať naberať kondíciu. V tréningu na lyžiach budeme dolaďovať malé chybičky, aby som mala dobrý pocit z pretekania. Zameriam sa nielen na slalom, ale aj obrovský slalom. Musím si však v tejto disciplíne zlepšiť štartové číslo, teda dostať sa do najlepšej tridsiatky," uviedla na stredajšej tlačovej besede v Banskej Bystrici Petra Vlhová.

Spoločne s Veronikou Velez-Zuzulovou v minulom týždni skvelými výsledkami vo Flachau pobláznili športové Slovensko. Najmä piatkové dvojnásobné stupne víťazov v slalome (Vlhová skončila bronzová, Velez-Zuzulová zlatá) nemajú v histórii alpského lyžovania na Slovensku obdobu. Vlhová absolvuje najbližšie preteky SP v slovinskom Maribore, kde sa najprv postaví na štart obrovského slalomu. Ten je na programe v sobotu 30. januára. O deň neskôr si na známom podujatí Zlata Lisica vyskúša aj slalom.

"Obrovský slalom mám rovnako rada ako slalom, ale v príprave viac času venujeme slalomu. Obrák však jazdíme takmer rovnako často ako slalom, pretože sa chcem usadiť aj v tejto disciplíne v najlepšej tridsiatke Svetového pohára. Musím si však najprv zlepšiť štartové číslo a postupom krok za krokom sa dostať vyššie. Určite budem obrovský slalom skúšať i naďalej tak vo Svetovom, ako aj Európskom pohári a hádam i v ňom dosiahnem v blízkej budúcnosti podobne úspešné výsledky ako v slalome," prezradila Vlhová.

Za nedávnymi úspechmi našej mladej alpskej lyžiarky (prvenstvo a dve tretie miesta vo Svetovom pohári v slalome) je tiež jej realizačný a podporný tím. Tréner Ivan Iľanovský si všimol viaceré zmeny, ktoré jeho zverenkyňa urobila pred aktuálnou sezónou: "Neprekvapujú ma Petrine výsledky, pretože vždy mala predpoklady takto jazdiť. Naučila sa pretekať a hlavne začala vnímať postrehy z tréningov. Tie potom pretaví do súťaže. Vie si veci zanalyzovať, a aj ich potom zrealizovať. Je už predsa len o rok staršia a skúsenejšia. Upravila napríklad stravovanie, čo jej predtým tak trochu unikalo. Je to však normálne u mladého dievčaťa, ktoré má kariéru pred sebou."

Petra Vlhová pri tréningu obrovského slalomu v Rakúsku pred pár dňami na zľadovatenom povrchu spadla pri jednej z bránok, čo si odniesla jej tvár. Zo šrámov sa však rýchlo dostane, tréningový proces nie je v súčasnosti nijako ovplyvnený. Po pretekoch v Maribore bude mať február z hľadiska súťaženia voľnejší. Vrcholom budú až preteky Svetového pohára v Jasnej 5. - 6. marca. "V Jasnej budem mať výhodu v tom, že na tom kopci odmalička vyrastám a veľmi dobre ho poznám. Je špecifický, no nemusí mi sadnúť, ak sa napríklad zle vyspím. Sú tu aj nevýhody. Hlavne tá, že bude na nás s Veronikou Velez-Zuzulovou vyvíjaný tlak. Všetci očakávajú od nás najlepšie výsledky. Budeme rady, ak sa podaria, ale to sa ukáže až za mesiac. Fanúšikovský záujem je už teraz obrovský, takže sa vynasnažíme ísť obe na maximum a dosiahnuť čo najlepší výsledok," dodala Petra Vlhová.

Súvisiace články